Aubergines zaaien

Aubergines zijn warmteminnende groenten van de Solanaceae-familie, die voor een optimale vruchtzetting twee of meer maanden nachttemperaturen van rond de 21°C nodig hebben. Deze groenten worden meestal overgeplant in plaats van direct in de tuin gezaaid. Je kan aubergines best binnenshuis zaaien, dat kan van januari tot en met maart. 

planeAubergine Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0.4 cm - 0.6 cm
Kiemtemperatuur: 22°C - 32°C
Kiemtijd: 5 dagen - 10 dagen
pH waarde bodem: -
Groeicyclus
Teelt onder glas met propagator: 170 dagen
Periode van: 01 Januari tot 31 Maart
Teelt onder glas zonder propagator: 150 dagen
-
Teelt volle grond: 180 dagen
-
Teelt vanuit plantgoed (onder glas): 56 dagen
-
Buitenteelt start vanuit plantgoed: 70 dagen
-
Zaai -en plantafstandenTeelt onder glas met propagator: 65cm (plant) x 65cm( rij)
Teelt onder glas zonder propagator: 65cm (plant) x 65cm( rij)
Teelt volle grond: 65cm (plant) x 65cm( rij)
Teelt vanuit plantgoed (onder glas): 65cm (plant) x 65cm( rij)
Buitenteelt start vanuit plantgoed: 65cm (plant) x 65cm( rij)

Meer Info Over Aubergine

Latijnse naam: Solanum melongena
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 30 cm - 100 cm
Diepte wortelgestel: 45 cm - 60 cm
Favoriete bodempH: -
Aubergines zaaien doe je best naast : Peper, Paprika, Tomaat, Aardappelen, Spinazie, Basilicum, Dille, Selder
Aubergines zaai je beter niet naast : Knolvenkel, Snijboon stok, Prinsessen – sperzieboon stok
Aubergines ziektes en problemen in je moestuin

Aubergines kunnen worden aangevallen door  bladluizen, altacini (bladkevers), coloradokever, spint en tomatenhoornwormen.

Bestrijd bladluizen en bladkevers door ze met de hand weg te plukken of van de plant te spuiten en aangetaste plekken weg te knijpen. Leidt bladluizen af door dragon in de buurt van je aubergine te planten, ze houden niet van de geur. Zet in op biodiversiteit en zaai bloemen om lieveheersbeestjes en andere natuurlijke vijanden aan te trekken.

Spintmijten en coloradokevers kunnen moeilijk te bestrijden zijn; lees er meer over in de artikels 'spint bestrijden op je moestuinplanten' en 'coloradokever en aardappelkever bestrijden op je aardappelplanten'.

Overweeg om aantastingen te behandelen met een insecticide op basis van spinosad, bijvoorbeeld Edialux Conserve.

Aubergines zijn gevoelig voor schimmelziekten en bacteriële ziekten.

Plant indien mogelijk ziekteresistente variëteiten.

Houd de tuin schoon van afval.

Verticillium verwelkingsziekte kan aubergines aantasten; besproei bladeren met lavameel of basaltmeel om schimmelziekten te voorkomen en te vertragen.

Zieke planten moeten onmiddellijk worden verwijderd voordat de ziekte zich verspreidt naar gezonde planten.

Bescherm de planten tegen door de grond overgedragen ziekten door wisselteelt toe te passen; plant geen auberginefamilieleden, waaronder tomaten, aardappelen en paprika's, twee seizoenen achter elkaar op dezelfde plek. Zorg steeds voor voldoende voeding zodat je sterke planten teelt en preventief te werk gaat. Of kiest om na de oogst een groenbemester te zaaien zodat je grond natuurlijk ontsmet en aangesterkt wordt.

cart

Aubergine - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer aubergines oogsten en hoe aubergines bewaren?

Wanneer aubergines oogsten?

De tijd van planten tot oogsten bedraagt 100 tot 150 dagen vanaf het zaaien, 70 tot 85 dagen voor teelten vanuit plantgoed.

Aubergines zijn klaar voor de oogst als de vrucht glanzend, stevig en vol van kleur is. Om de rijpheid van aubergines te testen, druk je met uw duim op de vrucht; als het vruchtvlees terugveert, is hij groen en niet rijp; als je duim een duidelijke inkeping achterlaat, is de vrucht overrijp; de lekkerste aubergine zit daartussenin.

Het is beter om de aubergine net voor hij rijp is te oogsten dan te lang te wachten. Aubergines rijpen na het oogsten nog wat na.

Een net rijpe aubergine heeft bij het snijden zachte, goed gevormde maar onrijpe zaden; een onrijpe aubergine heeft geen zichtbare zaden; een overrijpe aubergine heeft harde, donkere zaden. (De zaden die zich in de vrucht vormen, zorgen ervoor dat de schil van glanzend naar dof verkleurt.) Zowel een onderrijpe als een overrijpe aubergine hebben een bittere smaak.

Hoe aubergines oogsten?

Snijd de vruchten van de plant met een snoeischaar of een scherp mes. Laat een centimeter van de groene stengel aan de vrucht zitten.

Aubergines zijn zeer moeilijk met de hand van de plant te trekken; als je dat doet, kan de plant beschadigd raken.

Kan je aubergines bewaren?

Aubergines zijn op een goed geventileerde plaats tot 1 week houdbaar bij 10°C of iets warmer, ideaal in een koele berging.

Je kunt aubergines beter niet in de koelkast bewaren, maar als je dat toch doet, wikkel de vrucht dan in plastic om verbranding door de kou te voorkomen. Was of snijd aubergines niet voordat je ze in de koelkast legt.

Bewaar aubergines in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid om de textuur en smaak te behouden en uitdroging te voorkomen. De optimale temperatuur om aubergines te bewaren is 13°C. Zo zijn aubergines 1 tot 2 weken houdbaar.

Als aubergines die worden blootgesteld aan temperaturen onder de 5°C (door ze bijvoorbeeld te bewaren in de koelkast), ontstaan er putjes in het oppervlak, bruine vlekken en bederf -> ze verbranden door de koude.

Aubergines verkleuren snel als ze worden opengesneden, dus u kunt ze het beste meteen na het snijden gebruiken.

Bewaar aubergines niet samen met appels of tomaten; ethyleen (een natuurlijk plantenhormoon dat vrijkomt in de vorm van een gas) dat door deze vruchten wordt afgegeven, zorgt ervoor dat aubergines bruin worden en bederven.

cart

Aubergine - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Aubergines bemesten

Aubergines zijn gulzige eters. Voeg tijdens je grondvoorbereiding kokos bodemverbeteraar, lavameel, basaltmeel en veel compost toe voor een goede bodemstructuur. Voeg ook biologische mestkorrels voor vruchtgewassen als voeding toe en eventueel bentoniet voor een goede waterhuishouding als je op zandgrond teelt. Gebruik magnesiumsulfaat voor een mooi groen blad. 

Voor de beste en snelste groei hebben aubergines gelijkmatig vochtige grond nodig. Laat de grond niet uitdrogen en geef niet te veel water.

Na het verplanten van de zaailingen in de tuin kunt u druppelbevloeiing of een tuinslang gebruiken.

Een te lage vochtigheid van de grond kan leiden tot misvormde vruchten.

Nadat de grond is opgewarmd tot 21°C kan je mulch rond aubergines aanbrengen om het bodemvocht vast te houden en onkruid tegen te gaan.

Geef je aubergines tijdens het groeiseizoen vloeibare voeding voor vruchtgewassen.

Geef wekelijks een half schroefdopje Naturen vloeibare tomatenmest per liter water
OF 

Geef wekelijks 2 schroefdopjes Sunplant voor vruchtgroenten per 5 liter water.

cart

Aubergine - Bemesting gerelateerde producten

Aubergine zaaien

Aubergines zaaien kweekgids

aubergine kweken - Verliefd worden op aubergine in 13 stappen Inleiding aubergines kweken - schitterende, sexy plant aubergine kweken -  Mocht er een prijs uitgevonden worden voor de mooiste onder alle groenten, dan mag voor mij de aubergine winnen.  De manier waarop de groene drakenkop de paarse, glimmende, Elegante, ja zelfs sexy vrucht als het ware uitblaast is enig mooi.  Niet zo verwonderlijk dat de groente een vrouwelijke naam heeft.  Ik kweek dit jaar in mijn nieuwe moestuin tunnel serre zeker 5 tot 10 planten van dit prachtig vruchtgewas. Alles over aubergines kweken lees je in deze kweekgids. aubergines zaaien is investeren in smaak voor je zomerbarbecue. Los van de ratatouille, een gerecht met veel Provençaalse groenten en kruiden dat...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Aubergine @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow