Dille zaaien

Dille wordt gebruikt om veel gerechten op smaak te brengen, waaronder salades, groenten, vlees, en sauzen. Het zaad van dille wordt gebruikt om brood, augurken, zuurkool en koolsla op smaak te brengen.

Dille is zowel een kruid als een specerij. De gevederde zachte bladeren worden geoogst om als vers kruid te gebruiken. De kleine harde, gedroogde zaadjes worden gedroogd en daarna gebruikt als specerij. 

planeDille Snelle Start Info

Zaaidiepte: 1.5 cm - 2.0 cm
Kiemtemperatuur: 15°C - 21°C
Kiemtijd: 10 dagen - 21 dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 7.5
Groeicyclus
Teelt start binnenshuis: 60 dagen
Periode van: 01 April tot 30 April
Zaai -en plantafstandenTeelt start binnenshuis: 25cm (plant) x 25cm( rij)

Meer Info Over Dille

Latijnse naam: Anethum graveolens
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 30 cm - 40 cm
Diepte wortelgestel: 0 cm - cm
Favoriete bodempH: 5.5-7.5
Dille planten doe je best niet naast :Wortel, Koriander, Tomaat
Dille ziektes en problemen in je moestuin

De meeste insectenplagen mijden dille, maar het is geweldig voor het aantrekken van nuttige insecten.

Een plaag voor dilleplanten is de peterselieworm. Deze rupsen zullen uiteindelijk uitgroeien tot prachtige  vlinders. Ze zijn meestal niet zo talrijk dat ze de dille zullen vernietigen, maar als je schade wilt voorkomen, verwijder ze dan gewoon met de hand.

Slakken: Eet zelf van je groenten en breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in het artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

Dille kent geen ernstige ziekteproblemen.

cart

Dille - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer dille oogsten en hoe dille bewaren ?

Wanneer kan je dille oogsten? 

Knip verse dilleblaadjes naar behoefte tijdens het groeiseizoen nadat de planten 8 centimeter of meer hoog zijn geworden. Dilleblaadjes hebben de beste smaak net voordat de bloemen opengaan, ongeveer 70 dagen na het zaaien. Dillezaad is ongeveer 90 dagen na het zaaien klaar voor de oogst als de zaden plat en bruin zijn; oogst de zaden als ze rijp zijn, maar voordat ze op de grond vallen. Verzamel de bloemhoofdjes en hang ze ondersteboven in een papieren zak, zodat de zaden in de zak vallen.

Hoe dille oogsten?

Knip bladeren of stengels af met een tuinsnip of schaar.

Kan je dille bewaren?

In de koelkast: Bladeren zijn een paar dagen houdbaar in de groentelade, gevouwen in een vochtig papieren handdoekje en geplaatst in een plastic zak.

Drogen: Om zaden te oogsten en te drogen, verzamel je de bloemhoofdjes voordat de zaden volledig opdrogen, versplinteren en op de grond vallen. Hang de bloemhoofdjes ondersteboven in een papieren zak om te drogen. Droge zaden zullen in de zak vallen. De zaden zijn enkele weken na de bloei rijp.

Invriezen: Verse bladeren kunnen worden ingevroren. Vries de bladeren gehakt of heel in. Voor de beste smaak de bladeren direct na de oogst invriezen. Vries de stengels in hun geheel in; knip later bevroren blaadjes af met een schaar als u ze nodig hebt en zet de rest terug in de vriezer. U kunt ook verse dilleblaadjes in boter of azijn invriezen.

Bewaren: Gedroogde blaadjes kunnen in een luchtdichte verpakking worden bewaard. Gedroogd dillezaad is houdbaar in een luchtdicht bakje.

cart

Dille - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Dille bemesten

Grondvoorbereiding: Dille groeit het best op een goed gedraineerde maar vochthoudende bodem. Maak je grond los met een woelvork en breng verteerde compost en  kokos bodemverbeteraar aan voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout, organische mestkorrels voor de moestuin en lavameel aan als voeding. Teel je om zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorg voor een goede waterhuishouding). 

Geef de planten tijdens het groeiseizoen tweemaal bladvoeding met een spray van bitterzout (of magnesiumsulfaat). Los 5 gram bitterzout op in 1 liter water. Spuit altijd op een droge plant en in een serre of tuinkast 's morgens vroeg of s’avonds als het al afgekoeld is en de zon niet meer op de serre of tuinkast staat. Zo voorkom je zonnebrand.

Indien nodig kan je je dille een extra boost geven met vloeibare voeding Happy Bio voor kruiden (los 1 zakje op per liter water).

Bevorder een bossige groei door de planten regelmatig terug te snoeien en zorg dat je niet te veel water geeft.

cart

Dille - Bemesting gerelateerde producten

dille zaaien

Dille zaaien kweekgids

Een kruidentuin in je eigen tuin voor 12 maanden pit op je bord Wat is er leuker dan je gerechten pimpen met verse, aromatische kruiden en specerijen die je uit de kruidentuin haalt?  Weinig !  Wat kruiden kweken nog iets extra's geeft, is het feit dat kruiden makkelijke te kweken en oogsten zijn.  Het is zelfs zo dat sommige kruiden die je kweekt té goed groeien.  Na het zaaien moet je ze vaak zelfs intomen of zelf meteen in een pot zetten.  In dit artikel lees je waarom kruiden zo makkelijk te kweken zijn.  Pimp it up ! Welke kruiden zijn de moeite waard om zelf te kweken in een kruidentuin Bijna alle kruiden kan je kweken, en dit kan...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow