Basilicum zaaien

Basilicum is gemakkelijk te telen in warme zonnige omstandigheden. Het is ook gemakkelijk binnenshuis te telen. Basilicum is even aromatisch in de keuken als in de tuin. Koks over de hele wereld maken gebruik van basilicum. Dit aromatische kruid is zeer lekker in de meeste groente-, vis- en gevogeltegerechten en zomerse salades. En natuurlijk is basilicum het belangrijkste ingrediënt van pesto. Basilicum wordt in recepten vaak gecombineerd met tomaten, en ook in de moestuin is basilicum een begeleidende plant waarvan wordt gezegd dat hij de groei van zowel tomaten als paprika's bevordert. Kortom basilicum zaaien biedt alleen maar voordelen.

Er zijn heel veel verschillende soorten die je kan zaaien. Citroenbasilicum, kaneelbasilicum, paarse (dark opal) basilicum, klassieke basilicum, Griekse basilicum, ... 

planeBasilicum Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0.1 cm - 0.3 cm
Kiemtemperatuur: 20°C - 22°C
Kiemtijd: 3 dagen - 7 dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 6.5
Groeicyclus
Voorzaaien binnenshuis: 90 dagen
Periode van: 01 April tot 30 April
Zaai -en plantafstandenVoorzaaien binnenshuis: 25cm (plant) x 25cm( rij)

Meer Info Over Basilicum

Latijnse naam: Ocimum basilicum
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 30 cm - 95 cm
Diepte wortelgestel: 20 cm - 45 cm
Favoriete bodempH: 5.5-6.5
Basilicum zaai je beter niet naast : Komkommer, Knolvenkel, Salie, Rozemarijn
Basilicum ziektes en problemen

Bladluizen en spint: kunnen je oregano aantasten. Vaak zijn bladluizen niet talrijk aanwezig en zullen ze geen probleem vormen voor oregano. Je kan ze wegspuiten met een sterke waterstraal. Heb je toch last van een bladluizenplaag, lees er alles over in het artikel: "Bladluis bestrijden op je moestuinplanten". Meer weten over spint? Lees het artikel "spint of spintmijt bestrijden op je moestuinplanten". 

Slakken: Eet zelf van je groenten en breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in het artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

Verwelkingsziekte en Fusarium zijn twee schimmelziekten die basilicum kunnen aantasten. De schimmels zorgen ervoor dat de planten in een dag of twee instorten en afsterven. Om schimmelziekten te voorkomen en te bestrijden, moet je ervoor zorgen dat de grond goed gedraineerd is en de bladeren droog blijven. Verwijder en vernietig besmette planten. Vermijd om basilicum meer dan eens in de vier jaar op dezelfde plaats te planten. 

Help mijn blaadjes krullen!

  • Zonlicht - Basilicum is beslist een zonminnende plant en blootstelling aan minder dan zes uur helder licht per dag kan resulteren in vervormd gebladerte of kleine en gekrulde basilicumblaadjes. Verplaats de plant naar een zonnigere plaats om het probleem op te lossen.
  • Water: Te veel of te weinig - Basilicum heeft regelmatig water nodig, maar niet te veel. Als algemene regel geldt: geef de plant diep water als de bovenste 2,5-5 cm. van de grond droog aanvoelt, meestal eenmaal per vier tot zeven dagen. Houd er echter rekening mee dat potplanten vaker bewaterd moeten worden, vooral tijdens warm, droog weer.

Help mijn blaadjes worden geel!

  • Schimmelziekte - Hoewel verschillende schimmelziekten gele bladeren op basilicumplanten kunnen veroorzaken, is valse meeldauw een van de meest voorkomende. Valse meeldauw is een zich snel verspreidende schimmel die herkenbaar is aan gelige basilicumblaadjes en een donzige, grijze of bruine groei. Als je het probleem vroeg ontdekt, kan je de verspreiding misschien stoppen door de aangetaste groei te knippen. Zwaar aangetaste planten moeten echter zorgvuldig worden verwijderd en weggegooid. Je kan valse meeldauw ook behandelen met BSI Ecopur Lecithine.

Help de stengels worden houterig!

  • Het belangrijkste is dat je jouw basilicum blijft snoeien. Doe je dat niet, dan gaat de plant bloeien en zaad vormen, waardoor de stengels gaan verhouten. Ook de bladeren worden bitter.
cart

Basilicum - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer kan je basilicum oogsten en kan je basilicum bewaren?

Wanneer kan je basilicum oogsten?

Je kan beginnen oogsten van zodra je basilicumplant ten minste zes blaadjes heeft. Oogst basilicum zo vaak als nodig. Pluk basilicum 's ochtends wanneer de essentiële oliën het meest fris zijn. 

Hoe oogst je basilicum?

Oogst van boven naar beneden. 

Om een kleine hoeveelheid basilicum te oogsten, oogst je een paar blaadjes net voor gebruik. Snijd een deel of een hele stengel af voor grotere oogsten. Hele stengels afknippen resulteert in een bossigere plant die ook meer bladeren produceert. Als je hele stengels snoeit, snoei de plant dan terug tot een derde van de hoogte van de plant en knip altijd net boven boven een bladpaar. Wacht nu een paar weken om opnieuw te oogsten zodat je plant de tijd heeft om terug te groeien. 

Als je om een of andere reden niet regelmatig hebt geplukt, moet je de plant ten minste om de zes weken terugknijpen om een bossige groei te bevorderen. Knijp ook de bloesem af om de groei van het blad te bevorderen.

TOPTIP: Hoe meer je oogst, hoe productiever je plant wordt!

Kan je basilicum bewaren?

In de koelkast: Verse basilicum blijft het best bij 5°C; bij koudere temperaturen worden de bladeren zwart. Was de verse basilicum en dep ze droog of droog ze in een slacentrifuge voordat u ze in de koelkast legt. Wikkel de blaadjes in een vochtig papieren handdoekje en bewaar ze in de groentelade.

Drogen: Basilicumbladeren kunnen worden gedroogd. Leg de blaadjes op een scherm of op bakjes op een goed geventileerde plaats uit het directe zonlicht; de blaadjes drogen in 3 tot 4 dagen. Er zal wel wat smaak verloren gaan.

Invriezen: Snel invriezen van bladeren om de smaak te behouden. Doe hele of fijngehakte blaadjes in luchtdichte zakjes of bakjes en zet ze in de vriezer. U kunt basilicumblaadjes gemengd met olijfolie invriezen; gebruik 3 kopjes verpakte blaadjes voor ½ kopje olijfolie. Om basilicum in azijn te bewaren, voeg 1 kopje verpakte verse blaadjes toe aan 1 kwart azijn.

Bewaren: Bewaar geplette droge blaadjes in een luchtdichte verpakking.

cart

Basilicum - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Basilicum bemesten

Grondvoorbereiding: Basilicum groeit het best op een goed gedraineerde maar vochthoudende bodem. Maak je grond los met een woelvork en breng verteerde compost en  kokos bodemverbeteraar aan voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout, organische mestkorrels voor de moestuin en lavameel aan als voeding. Teel je op zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorg voor een goede waterhuishouding). 

Geef de planten tijdens het groeiseizoen tweemaal bladvoeding met een spray van bitterzout (of magnesiumsulfaat). Los 5 gram bitterzout op in 1 liter water. Spuit altijd op een droge plant en in een serre of tuinkast 's morgens vroeg of s’avonds als het al afgekoeld is en de zon niet meer op de serre of tuinkast staat. Zo voorkom je zonnebrand.

Indien nodig kan je je basilicum een extra boost geven met vloeibare voeding Happy Bio voor kruiden (los 1 zakje op per liter water).

cart

Basilicum - Bemesting gerelateerde producten

basilicum zaaien

Basilicum zaaien kweekgids

Een kruidentuin in je eigen tuin voor 12 maanden pit op je bord Wat is er leuker dan je gerechten pimpen met verse, aromatische kruiden en specerijen die je uit de kruidentuin haalt?  Weinig !  Wat kruiden kweken nog iets extra's geeft, is het feit dat kruiden makkelijke te kweken en oogsten zijn.  Het is zelfs zo dat sommige kruiden die je kweekt té goed groeien.  Na het zaaien moet je ze vaak zelfs intomen of zelf meteen in een pot zetten.  In dit artikel lees je waarom kruiden zo makkelijk te kweken zijn.  Pimp it up ! Welke kruiden zijn de moeite waard om zelf te kweken in een kruidentuin Bijna alle kruiden kan je kweken, en dit kan...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Basilicum @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow