Ui planten of ui poten

Uien kunnen worden geteeld voor hun groene onrijpe stengels of voor hun rijpe knollen.

Uien die voor hun groene stengels worden geteeld, worden bosuien genoemd. Ze worden ook wel groene uien, lente-uitjes of stengel uitjes genoemd. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt.

Sommige uien produceren middelgrote bolvormige knollen; deze hebben de neiging om scherp smakende bewaaruien te zijn. Sommige uien produceren grote, ronde, mild smakende bollen voor vers gebruik.

De kleur van de ui varieert van wit of geel tot rood of paars. Gele uien zijn uien voor alle doeleinden; ze hebben een evenwichtige smaak tussen wrang en zoet. Witte uien hebben een scherpere, prikkelende smaak; ze zijn ook malser en hebben een dunnere, papierachtige schil. Rode uien hebben rood vruchtvlees en een paarse huid; de smaak van een rode ui is vergelijkbaar met die van een gele ui, maar de lagen van een rode ui zijn minder mals en minder vlezig dan die van een gele ui. Over het algemeen zijn de sterkst smakende uien de beste keuze om tot in de winter te bewaren; zij hebben de taaiste schil.

planeUi Ajuin Snelle Start Info

Zaaidiepte: 1 cm - 1.5 cm
Kiemtemperatuur: 10°C - 20°C
Kiemtijd: 5 dagen - 10 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 7.0
Groeicyclus
Plantui zomer: 130 dagen
Periode van: 10 Februari tot 20 April
Zaaiui zomer onder glas: 190 dagen
-
Zaaiui zomer buiten: 160 dagen
-
Plantui winter: 270 dagen
-
Zaai -en plantafstandenPlantui zomer: 10cm (plant) x 30cm( rij)
Zaaiui zomer onder glas: 10cm (plant) x 30cm( rij)
Zaaiui zomer buiten: 10cm (plant) x 30cm( rij)
Plantui winter: 10cm (plant) x 30cm( rij)

Meer Info Over Ui Ajuin

Latijnse naam: Allium Cepa
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 20 cm - 80 cm
Diepte wortelgestel: 20 cm - 30 cm
Favoriete bodempH: 6.0-7.0
Uien ziektes en problemen in je moestuin

Uien kunnen worden aangetast door trips en uienmaden (larven van de uitvlieg).

Bescherm je uien door ze te kweken onder insectengaas. 

cart

Ui Ajuin - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer uien oogsten en hoe uien bewaren ?

Wanneer zijn je uien klaar om te oogsten ? 

Uien kun je op elk moment oogsten. Vroeg gezaaide als lente-ui in het voorjaar. Als je echter grote uien wilt, wacht je beter tot op het einde van hun groeicyclus. Wanneer de toppen en vervolgens het loof van de uien bruin worden, dan zijn ze klaar voor de oogst. 

Wanneer kan je uien oogsten?

Je kan het loof van de uien oogsten als smaakmaker. Let op! Knip niet al het loof weg, en wees je er van bewust dat je zo de uivlieg aantrekt.

Uien zijn rijp wanneer de toppen geel worden en beginnen om te vallen. Om de rijping te versnellen, buigt u de toppen met uw voet of de achterkant van een hark.

Til droge uienbollen op wanneer ze 7 tot 12 cm in diameter zijn, nadat de bladeren zijn opgedroogd. Gebruik een spitvork om de grond los te maken en de bollen op te tillen.

Wees voorzichtig dat u de bollen niet kneust wanneer u ze oplicht; gekneusde bollen kunnen rotten tijdens de opslag.

Laat uien na de oogst een paar dagen buiten drogen. Spreid ze uit op gaas boven de grond. Laat ze niet in direct zonlicht drogen om verbranding door de zon te voorkomen.

Als u gerooide uien in de tuin laat drogen, moet u ze met wortel en al uit de grond lichten, anders kunnen ze opnieuw gaan groeien en zacht en waterig worden.

Snijd het loof van de stengels af op 1½ centimeter van de bol als u niet van plan bent de stengels te vlechten.

Uien die bij koel weer rijpen, zijn meestal zoet; uien die bij warm weer rijpen, zijn sterker van smaak.

Hoe kan je uien bewaren ?

Kies een zonnige dag voor de oogst. Laat ze op de grond een week liggen, zo kunnen de wortels en het loof drogen. Knip het dorre loof af en laat de uien dan iog twee à drie weken drogen in een warme goed geventileerde plaats. Nu zijn ze goed gedroogd en kunnen ze nog lange tijd bewaren.

Uien bemesten

Voor de uitplant - grondvoorbereiding

Voeg organische universele mestkorrels toe tijdens de grondvoorbereiding voor je uien. Compost en kokos bodemverbeteraar zorgen voor een goede bodemstructuur. Voeg organische mestkorrels voor de moestuin, vinasse kali en lavameel toe als voeding. Teel je op zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorgt voor een goede waterhuishouding). 

Tijdens de teelt

Voedt je uien 4 tot 8 weken wat extra vinasse kali toe. 

cart

Ui Ajuin - Bemesting gerelateerde producten

Ui planten of poten kweekgids

Uien kweken - Mijn 4 favoriete teelten en 3 teelwijzen om uien te zaaien en planten Zelf uien kweken uien - super veelzijdige groente Er bestaat er ui voor ieder gerecht en ieder zijn smaak.  Van mild tot doordringend, kleine zilveruitjes tot dikke bewaaruien.  Moestuiniers krijgen drie opties om uien te kweken.  Via pootuitjes, voorgezaaide uitjes en rechtstreeks zaaien in volle grond.  Ik kweek ze zelfs op alledrie de manieren want ... je kunt nooit uien genoeg hebben. De juiste ui op het juiste moment: mijn 4 favoriete teelten Voor je uien kweek moet je toch even nadenken wanneer je welke uien wilt.  In de lente eten we bijvoorbeeld veel meer slaatjes dan soep.  Dus Stengelui zal hier interessanter zijn...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Ui Ajuin @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow