Kervel zaaien

Kervel is een ingetogen kruid met een delicate mirre-achtige geur. Gebruik de fijn verdeelde blaadjes vers in salades en als smaakversterker voor vis, kip en eiergerechten. Gedroogde kervelblaadjes zijn een ingrediënt van fines herbes, het Franse culinaire basisproduct dat ook bieslook, peterselie en dragon omvat. Kervel kan worden gebruikt in plaats van peterselie; de smaak van peterselie is scherp in vergelijking met kervel.

planeKervel Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0.5 cm - 0.5 cm
Kiemtemperatuur: 15°C - 18°C
Kiemtijd: 10 dagen - 14 dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 7.0
Groeicyclus
Teelt start binnenshuis: 90 dagen
Periode van: 01 Maart tot 10 April
Zaai -en plantafstandenTeelt start binnenshuis: 20cm (plant) x 30cm( rij)

Meer Info Over Kervel

Latijnse naam: Anthriscus cerefolium
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 25 cm - 40 cm
Diepte wortelgestel: cm - cm
Favoriete bodempH: 5.5-7.0
Kervel zaaien doe je best naast : Koolrabi, Broccoli, Kropsla, Pluksla, Ijsbergsla, Radijs
Kervel zaaien doe je beter niet naast : Komkommer
Kervel ziektes en problemen in je moestuin

Bladluizen, oorwurmen en wortelkevers kunnen kervel aanvallen. Sla bladluizen van planten met een sterke straal water. Vang oorwurmen en vernietig ze. Wortelkeverlarven kunnen de penwortel aantasten; plaats insectengaas over het zaaibed om te voorkomen dat kevers eitjes leggen. Lees hier meer over 'bladluis bestrijden op je moestuinplanten'.

Kervel ontwikkelt af en toe bladvlekken als de temperaturen en de vochtigheid hoog zijn. Plant in verhoogde bedden voor een betere drainage en luchtcirculatie.

cart

Kervel - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer kervel oogsten en hoe kervel bewaren?

TOPTIP: Om kervel consistent te kunnen oogsten, moet je opeenvolgende beplantingen doen. Als je kervel kweekt, begin dan ongeveer elke twee weken met nieuwe zaden om een continue oogst tot het einde van het seizoen te garanderen.

Wanneer kan je kervel oogsten?

Oogst kervelbladeren naar behoefte zodra de planten 6 centimeter hoog of hoger zijn, ongeveer 6 tot 8 weken na het zaaien. Kervelbladeren zijn het meest smaakvol als ze worden geoogst voordat de plant bloeit. Bladeren zijn het meest smaakvol als ze worden geoogst bij koel weer. Regelmatig oogsten van de bladeren zal voorkomen dat de plant te vroeg bloeit.

Hoe kervel oogsten?

Knip kervelbladeren aan de basis af met een schaar of een scherp mes. Knijp de bloemstengels uit om de oogstperiode te verlengen.

Hoe kan je kervel bewaren?

In de koelkast: Wikkel verse kervel in vochtig keukenpapier en vervolgens in plastic om maximaal 3 dagen in de koelkast te bewaren.

Drogen: Droog de bladeren op een zeef op een koele, droge plaats met veel luchtcirculatie. (Droge blaadjes zijn niet zo smaakvol als verse blaadjes).

Invriezen: Vries de bladeren in door ze strak in een plastic zak te verpakken. Kervelblaadjes kunnen vers of bevroren worden gebruikt. Vries de blaadjes in in boter of ijsblokjes.

Bewaren: Bewaar bladeren in een luchtdichte container.

cart

Kervel - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Kervel bemesten

Grondvoorbereiding: Kervel groeit het best op een goed gedraineerde maar vochthoudende bodem. Maak je grond los met een woelvork en breng verteerde compost en  kokos bodemverbeteraar aan voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout, organische mestkorrels voor de moestuin en lavameel toe als voeding. Teel je om zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorg voor een goede waterhuishouding). 

Tijdens het groeiseizoen heeft kervel geen nood aan extra bijbemesting.

Indien nodig kan je je kervel een extra boost geven met vloeibare voeding Happy Bio voor kruiden (los 1 zakje op per liter water).

cart

Kervel - Bemesting gerelateerde producten

Kervel zaad

Kervel zaaien kweekgids

Een kruidentuin in je eigen tuin voor 12 maanden pit op je bord Wat is er leuker dan je gerechten pimpen met verse, aromatische kruiden en specerijen die je uit de kruidentuin haalt?  Weinig !  Wat kruiden kweken nog iets extra's geeft, is het feit dat kruiden makkelijke te kweken en oogsten zijn.  Het is zelfs zo dat sommige kruiden die je kweekt té goed groeien.  Na het zaaien moet je ze vaak zelfs intomen of zelf meteen in een pot zetten.  In dit artikel lees je waarom kruiden zo makkelijk te kweken zijn.  Pimp it up ! Welke kruiden zijn de moeite waard om zelf te kweken in een kruidentuin Bijna alle kruiden kan je kweken, en dit kan...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow