Ijsbergsla zaaien

Ijsbergsla vormt stevige, compacte kroppen van lichtgroene, overlappende bladeren. Ijsbergsla kan na 80 tot 90 dagen worden geoogst. Ijsbergsla heeft meer ruimte nodig dan andere slasoorten en kan kieskeurig zijn als het op water aankomt.

planeIjsbergsla Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0.1 cm - 0.3 cm
Kiemtemperatuur: 4°C - 16°C
Kiemtijd: 4 dagen - 10 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 7.0
Groeicyclus
Vrijsterteelt: 130 dagen
Periode van: 10 Januari tot 28 Februari
Lenteteelt: 110 dagen
-
Zomerteelt: 90 dagen
-
Herfstteelt: 100 dagen
-
Zaai -en plantafstandenVrijsterteelt: 35cm (plant) x 35cm( rij)
Lenteteelt: 35cm (plant) x 35cm( rij)
Zomerteelt: 35cm (plant) x 45cm( rij)
Herfstteelt: 25cm (plant) x 25cm( rij)

Meer Info Over Ijsbergsla

Latijnse naam: Latuca Sativa
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 15 cm - 30 cm
Diepte wortelgestel: 30 cm - 45 cm
Favoriete bodempH: 6.0-7.0
Ijsbergsla zaaien doe je beter niet naast : Selder, Koolraap, Peterselie, Spruiten, Savooikool, Rode kool, Koolrabi, Broccoli, Boerenkool, Bloemkool
Ijsbergsla ziektes en problemen in je moestuin

Bladluizen kunnen je sla aantasten. Vaak zijn bladluizen niet talrijk aanwezig en zullen ze geen probleem vormen. Je kan ze wegspuiten met een sterke waterstraal. Heb je toch last van een bladluizenplaag, lees er alles over in het artikel: "Bladluis bestrijden op je moestuinplanten". 

(Naakt)slakken: Eet zelf van je groenten en breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in mijn artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

(Nacht)vorst: Bescherm je sla tegen koude nachten of vorst met vliesdoek.

Aardrupsen en mineervliegen (zijn de larven van een vlieg); sluit uit dat de vlieg eitjes legt door je slaplantjes te beschermen met insectengaas. Pluk en vernietig bladeren met mineervliegentunnels. Deze kleine wormachtige larven voeden zich in de bladeren van je sla. Je ziet de larven zelf niet, maar herkent ze aan de kronkelige witte tot bruine sporen die ze nalaten in het blad. Insecticiden kunnen de larven van de mineervlieg niet bereiken, de enige behandeling is dus het afplukken en weggooien van de aangetaste bladeren.  Heb je toch last van de mineervlieg? Zet dan in op natuurlijke vijanden door bv larven van de sluipwesp (Encarsia) uit te zetten in je moestuin.

Help, mijn sla schiet door! Lange warme dagen en warme nachten veroorzaken het doorschieten. Zaai de sla zo dat hij groeit en rijpt bij koel weer. Zaai sla in het voorjaar, 2 weken voor de laatste vorst, of plant het in de nazomer voor een herfstgewas. Zorg er voor dat je je sla regelmatig water geeft, bijvoorbeeld door een irrigatiesysteem te gebruiken. 

Help, mijn ijsbergsla vormt geen krop! De planten staan opeengepakt. Respecteer de plantafstand en dun je sla uit op 10-15 cm. centimeter.

cart

Ijsbergsla - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer ijsbergsla oogsten en hoe ijsbergsla bewaren ?

Wanneer kan je ijsbergsla oogsten?

Wanneer de krop een diameter heeft van ongeveer 15-20 cm, rond en stevig aanvoelt. Voel af en toe aan de krop (zonder deze te beschadigen), als je deze niet meer kan indrukken is het hart volgroeid.

Kan je ijsbergsla bewaren?

Bewaar sla koud en vochtig, bij voorkeur in een zakje in de groentelade.

Ijsbergsla kan onder optimale omstandigheden twee weken worden bewaard.

cart

Ijsbergsla - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Ijsbergsla bemesten

Voor de uitplant - grondvoorbereiding: voeg organische universele mestkorrels toe tijdens de grondvoorbereiding voor de uitplant van je slaplantjes. Compost en kokos bodemverbeteraar zorgen voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout (voor een mooi groen blad), organische mestkorrels voor de moestuin en lavameel toe als voeding. Teel je op zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorgt voor een goede waterhuishouding). 

Tijdens de teelt: Voedt je slaplantjes om de 2 weken met vloeibare voeding voor bladgewassen (bv. Sunplant universele mest 2 schroefdopjes aan 5 liter gietwater of Happy bio voor kruiden en bladgewassen, 1 zakje oplossen in 1l water). 

cart

Ijsbergsla - Bemesting gerelateerde producten

Ijsbergsla zaaien kweekgids

Sla kweken in de moestuin het jaar rond Vele soorten sla kweken is voor mij onmisbaar in de moestuin.  Wanneer alle andere groenten het voor bekeken houden als de zomer of winter er aankomt, blijf ik sla eten.  wortelen en radijsjes kunnen ook het jaar door maar bij sla gaat het heel vlot.  Sla bestaat in veel vormen en kleuren en houdt niet van warmte.  Bij hoge temperaturen laat sla haar ongenoegen merken door op te schieten.  Dat is zoveel als zeggen 'Ik ben er vandoor, bekijk het maar'.  Zoek dus voor je zomerteelt een plekje in de moestuin die gedeeltelijk in de schaduw ligt. [caption id="attachment_20252" align="alignnone" width="582"] Sla in de schaduw[/caption] Een gans jaar door sla kweken Hoe...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow