Broccoli zaaien

Broccoli is een winterharde tweejarige plant die wordt geteeld als eenjarige voor het koele seizoen. Hij wordt 45-90 cm hoog en heeft brede, dikke bladeren en een dikke hoofdsteel. Broccoli vormt enkele of meerdere bloemhoofdjes van kleine groene bloemknoppen. De bloemhoofdjes worden gegeten voordat ze bloeien. Bij warme temperatuur kunnen de bloemknoppen open gaan en kleine gele bloemetjes vormen.

planeBroccoli Snelle Start Info

Zaaidiepte: 1 cm - 1.25 cm
Kiemtemperatuur: 7°C - 7°C
Kiemtijd: 7 dagen - 10 dagen
pH waarde bodem: 6.2 - 7.2
Groeicyclus
Vroege teelt: 120 dagen
Periode van: 01 Februari tot 20 Maart
Zomerteelt: 100 dagen
-
Herfst teelt: 90 dagen
-
Winterteelt Spruitbroccoli: 290 dagen
-
Zaai -en plantafstandenVroege teelt: 35cm (plant) x 60cm( rij)
Zomerteelt: 35cm (plant) x 60cm( rij)
Herfst teelt: 35cm (plant) x 60cm( rij)
Winterteelt Spruitbroccoli: 45cm (plant) x 60cm( rij)

Meer Info Over Broccoli

Latijnse naam: Brassica oleracea
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 45 cm - 75 cm
Diepte wortelgestel: 45 cm - 90 cm
Favoriete bodempH: 6.2-7.2
Broccoli ziektes en problemen in je moestuin

Broccoli kan hinder ondervinden door aardwormen, bladluizen, koolvliegjes, (naakt)slakken, koolwitjes en koolwormen.

Plaats vroeg in het seizoen koolkragen rond jonge planten. 

Pluk wormen met de hand en vernietig ze of bespuit ze met een insecticide als je te maken hebt met een grote plaag. 

Bladluizen kunnen met een krachtige waterstraal van de planten worden verdreven. Lees in dit artikel meer over 'bladluis bestrijden op je moestuinplanten'.

Eet zelf van je groenten en breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in het artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

Kolen zijn gevoelig aan ziektes die overgedragen worden door je grond. Om preventief te werk te gaan wordt aangeraden om wisselteelt toe te passen zodat er telkens een periode van 3 jaar tussen elke teelt zit.

cart

Broccoli - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer broccoli oogsten en hoe broccoli bewaren ?

Wanneer kan je broccoli oogsten?

Broccoli geteeld uit zaad wordt in 100 tot 150 dagen klaar om te oogsten. Broccoli geteeld vanuit plantgoed kan na 55 tot 80 dagen worden geoogst. 

Hoe oogst je broccoli?

Snijd de broccolihoofden af als ze nog groen en dicht zijn. Snijd de centrale krop met vijf tot zes centimeter stengel. Laat de basis van de plant en wat buitenste bladeren zitten om nieuwe kroppen op zijscheuten te stimuleren. Hoofdjes die beginnen open te gaan en kleine gele bloemen tonen, zijn niet meer lekker.

Kan je broccoli bewaren?

Broccoli is in de koelkast tot een week houdbaar of kan na blancheren tot 3 maanden worden ingevroren.

cart

Broccoli - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Broccoli bemesten

Kolen zijn gulzige planten. Voeg tijdens je grondvoorbereiding kokos bodemverbeteraar, lavameel, basaltmeel en veel compost toe voor een goede bodemstructuur. Voeg ook biologische mestkorrels voor vruchtgewassen als voeding toe en eventueel bentoniet voor een goede waterhuishouding als je op zandgrond teelt. Gebruik magnesiumsulfaat voor een mooi groen blad. Je kan eventueel zeewierkalk toevoegen indien je PH-waarde te laag is. Zeewierkalk zorgt er voor dat je grond meer base (dus minder zuur) wordt.

Laat de grond niet uitdrogen. Langzaam en veel water geven is het beste, zo kan het water diep tot bij het wortelgestel sijpelen. Als je te weinig water geeft worden de bladeren taai.

Geef water aan de voet van de planten met druppelbevloeiing of een tuinslang. 

Geef tijdens het groeiseizoen, ongeveer 3 weken na de uitplant, een handje vinasse kali.

cart

Broccoli - Bemesting gerelateerde producten

broccoli zaaien

Broccoli zaaien kweekgids

broccoli kweken - van broccoli zaaien tot oogsten (Volledige Latijnse naam: Brassica oleracea var. italica) broccoli is een voedzame groente die op verschillende manieren kan worden gebruikt. Je kunt broccoli vers eten, licht aanfruiten of verwerken in roerbakgerechten, soep en pasta of rijstgerechten. Als je een paar eenvoudige broccoli-kweektips volgt, is je eigen broccoli kweken helemaal niet moeilijk. Alle tips van broccoli zaaien tot oogsten lees je hier :) Inleiding broccoli is een groene groente die vaag lijkt op een miniatuurboompje. Het behoort tot de plantensoort bekend als Brassica oleracea. Het is nauw verwant aan kool, spruitjes, boerenkool en bloemkool - alle eetbare planten die tot de kruisbloemige groenten horen. Er zijn drie hoofdvariëteiten van broccoli: Calabrese broccoli Spruitende broccoli Paarse...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Broccoli @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow