Komkommer zaaien

planeKomkommer Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0.4 cm - 0.6 cm
Kiemtemperatuur: 16°C - 22°C
Kiemtijd: 7 dagen - 10 dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 6.5
Groeicyclus
Teelt onder glas: 100 dagen
Periode van: 20 Maart tot 20 April
Teelt buiten start onder glas: 110 dagen
-
Teelt buiten start buiten: 90 dagen
-
Zaai -en plantafstandenTeelt onder glas: 60cm (plant) x 150cm( rij)
Teelt buiten start onder glas: 40cm (plant) x 120cm( rij)
Teelt buiten start buiten: 40cm (plant) x 120cm( rij)

Meer Info Over Komkommer

Latijnse naam: Cucumis Sativus
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 30 cm - 150 cm
Diepte wortelgestel: 45 cm - 60 cm
Favoriete bodempH: 5.5-6.5
Komkommer zaaien doe je naast :Andijvie, Sluimererwten, Doperwten, Tuinboon, Snijboon stok, Snijboon struik, Knoflook, Selder (bleek-), Spinazie, Ui - Ajuin, Tuinboon; Maïs, Dille, Afrikaantje, Zonnebloem, Broccoli, Bloemkool, Pluksla, Kropsla, Doperwten, Prinsessen – sperzieboon struikboon, Prinsessen – sperzieboon stok, Snijboon stok, Snijboon struik, Radijs, Ui Ajuin, Oregano - Wilde marjolein, Spinazie, Goudsbloem
Komkommer zaaien doe je beter niet naast : Meloen, Aardappelen, Salie, Munt, Basilicum
Komkommer ziektes en problemen in je moestuin

Komkommers kunnen worden aangevallen door bladluizen, spint, komkommerkevers, pompoenkevers en naaktslakken.

Bestrijd bladluizen door ze af te spuiten met een straal water of door aangetaste bladeren weg te nemen. Lees in dit artikel alles over bladluizen bestrijden en overweeg om de larven van lieveheersbeestjes uit te zetten in je moestuin of serre. Zij gaan actief op zoek naar bladluizen en eten ze op.

Spint zuigt plantensappen op en veroorzaakt stippels. Spuit met water of gebruik een insecticide. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen eten spintmijten. Lees er meer over in het artikel 'spint bestrijden op je moestuinplanten'. 

Komkommerkevers bijten gaten in de bladeren en kunnen komkommerziekte verspreiden als ze zich voeden met plantweefsel. Pluk ze met de hand van de ranken en vernietig ze.

Pompoenkevers zuigen plantensap op waardoor bladeren verwelken. Pluk de kevers en vernietig ze. 

Slakken kunnen rafelige gaten in bladeren schrapen. Strooi slakkenkorrels rond de basis van planten of breng preventief aaltjes aan in je moestuingrond. 

Komkommerplanten zijn gevoelig voor schurft, mozaïek en meeldauw.

Bacteriële verwelkingsziekte wordt verspreid door komkommerkevers; planten verwelken en sterven plotseling net als ze beginnen te produceren. Bestrijd de kevers zodra ze verschijnen.

Schimmelziekten als echte meeldauw en valse meeldauw zorgen ervoor dat de bladeren van komkommers laat in het seizoen grijs-wit verkleuren. Vertraag de verspreiding van schimmelziekten door planten te bestuiven met lavameel.

Om schimmelziekten te voorkomen, kan je resistente variëteiten planten en de planten verder uit elkaar plaatsen om de luchtcirculatie te bevorderen.

Houd de tuin schoon van afval en onkruid dat een haven kan zijn voor ongedierte en ziekten.

Verwijder zieke planten onmiddellijk; doe ze in een zak en gooi ze in de vuilnisbak om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Composteer zieke planten nooit.

cart

Komkommer - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer komkommer oogsten en hoe komkommer bewaren ?

Wanneer komkommer oogsten?

Komkommers zijn 55 tot 65 dagen na het zaaien klaar voor de oogst.

Oogst de komkommers zodra ze volgroeid zijn; komkommers die langer dan volgroeid aan de plant blijven hangen, onderdrukken de productie van nieuwe bloemen en vruchten.

Controleer en oogst de komkommers dagelijks om de oogst voor te blijven.

Komkommers kunnen het best worden geplukt als ze 15-20 cm lang zijn.

Een vrucht die geel wordt aan het bloesemuiteinde tegenover de stengel is overrijp, zal bitter zijn en vol grote zaden zitten. 

Hoe komkommer oogsten?

Knip komkommers van de planten met een snoeischaar, een schaar of een mes. Komkommers van planten trekken kan planten beschadigen.

Komkommer bewaren

Ingemaakte komkommers en komkommers in schijfjes zijn in de koelkast 7 tot 10 dagen houdbaar.

Komkommers uit een serre of tunnelkas zijn in de koelkast 1 tot 2 dagen houdbaar. Zorg ervoor dat de temperatuur van je koelkast niet te laag is, anders bevriezen de komkommers en worden ze zacht.

Wikkel gekoelde komkommers in plastic of bewaar ze in een zakje om ze knapperig te houden.

Ingemaakte komkommers zijn tot 1 jaar houdbaar.

cart

Komkommer - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Komkommer bemesten

Voeg tijdens je grondvoorbereiding kokos bodemverbeteraar, lavameel, basaltmeel en veel compost toe voor een goede bodemstructuur. Voeg ook biologische mestkorrels voor vruchtgewassen als voeding toe en eventueel bentoniet voor een goede waterhuishouding als je op zandgrond teelt. Gebruik magnesiumsulfaat voor een mooi groen blad. 

Komkommers hebben regelmatig en gelijkmatig water nodig om de vruchtvorming ononderbroken te laten groeien. 

Laat de grond niet uitdrogen. Langzaam en veel water geven is het beste, zo kan het water diep tot bij het wortelgestel sijpelen.

Geef water aan de voet van de planten met druppelbevloeiing of een tuinslang. Voorkom dat de bladeren nat worden; natte bladeren zijn gevoelig voor schimmelziekten.

Geef komkommers tijdens het groeiseizoen vloeibare voeding voor vruchtgewassen.

Geef wekelijks een half schroefdopje Naturen vloeibare tomatenmest per liter water
OF 
Geef wekelijks 2 schroefdopjes Sunplant voor vruchtgroenten per 5 liter water.

   

cart

Komkommer - Bemesting gerelateerde producten

komkommer zaaien

Komkommer zaaien kweekgids

komkommer kweken uit zaad - 16 tips voor een succesvolle moestuin komkommer De term komkommertijd stamt uit de 18de eeuw waarbij er in de zomerperiode weinig nieuws was en er in de handel weinig te beleven was.  Wel waren er toen komkommers.  De zomer is voor moestuiniers allesbehalve rusten maar genieten van de verdiende oogst na veel maanden van zaaien, uitplanten, geleiden, voeden en water geven.  komkommer kweken uit zaad, dit artikel vertelt je er alles over. [caption id="attachment_21050" align="alignnone" width="640"] komkommertijd[/caption] komkommer kweken is een van de meest populaire moestuin activiteiten in ons land en omstreken.  Oorspronkelijk komt de komkommer uit Azië maar vandaag is het een goed ingeburgerde moestuin plant.  De plant groeit goed in een tuinkas of...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Komkommer @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow