Kropsla zaaien

Kropsla vormt losse ronde kroppen met delicate groene tot crèmekleurige bladeren in het midden. Kropsla heeft een zachte en boterachtige textuur en een delicate smaak. Kropsla is rijp in 65 tot 80 dagen; let op hij is erg gevoelig voor hoge en lage temperaturen.

planeKropsla Snelle Start Info

Zaaidiepte: 0.1 cm - 0.5 cm
Kiemtemperatuur: 4°C - 16°C
Kiemtijd: 6 dagen - 12 dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 6.5
Groeicyclus
Weeuwenteelt: 180 dagen
Periode van: 10 Oktober tot 20 November
Vrijsterteelt: 100 dagen
-
Lenteteelt: 80 dagen
-
Zomerteelt: 100 dagen
-
Herfstteelt: 80 dagen
-
Teelt vanuit plantgoed: 50 dagen
-
Zaai -en plantafstandenWeeuwenteelt: 25cm (plant) x 30cm( rij)
Vrijsterteelt: 25cm (plant) x 30cm( rij)
Lenteteelt: 25cm (plant) x 30cm( rij)
Zomerteelt: 25cm (plant) x 30cm( rij)
Herfstteelt: 25cm (plant) x 30cm( rij)
Teelt vanuit plantgoed: 25cm (plant) x 30cm( rij)

Meer Info Over Kropsla

Latijnse naam: Latuca Sativa
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 15 cm - 30 cm
Diepte wortelgestel: 30 cm - 45 cm
Favoriete bodempH: 5.5-6.5
Kropsla zaaien doe je beter niet naast :Spruiten, Savooikool, Rode kool, Koolrabi, Koolraap, Boerenkool, Bloemkool, Broccoli
Kropsla ziektes en problemen in je moestuin

Bladluizen kunnen je sla aantasten. Vaak zijn bladluizen niet talrijk aanwezig en zullen ze geen probleem vormen. Je kan ze wegspuiten met een sterke waterstraal. Heb je toch last van een bladluizenplaag, lees er alles over in het artikel: "Bladluis bestrijden op je moestuinplanten"

(Naakt)slakken: Eet zelf van je groenten en breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in mijn artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

(Nacht)vorst: Bescherm je sla tegen koude nachten of vorst met vliesdoek.

Aardrupsen en mineervliegen (zijn de larven van een vlieg); sluit uit dat de vlieg eitjes legt door je slaplantjes te beschermen met insectengaas. Pluk en vernietig bladeren met mineervliegentunnels. Deze kleine wormachtige larven voeden zich in de bladeren van je sla. Je ziet de larven zelf niet, maar herkent ze aan de kronkelige witte tot bruine sporen die ze nalaten in het blad. Insecticiden kunnen de larven van de mineervlieg niet bereiken, de enige behandeling is dus het afplukken en weggooien van de aangetaste bladeren.  Heb je toch last van de mineervlieg? Zet dan in op natuurlijke vijanden door bv larven van de sluipwesp (Encarsia) uit te zetten in je moestuin.

Help, mijn sla schiet door! Lange warme dagen en warme nachten veroorzaken het doorschieten. Zaai de sla zo dat hij groeit en rijpt bij koel weer. Zaai sla in het voorjaar, 2 weken voor de laatste vorst, of plant het in de nazomer voor een herfstgewas. Zorg er voor dat je je sla regelmatig water geeft, bijvoorbeeld door een irrigatiesysteem te gebruiken. 

Help, mijn ijsbergsla vormt geen krop! De planten staan opeengepakt. Respecteer de plantafstand en dun je sla uit op 10-15 cm. centimeter.

cart

Kropsla - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer kropsla oogsten en hoe kropsla bewaren?

Wanneer kan je kropsla oogsten?

Oogst kropsla wanneer de bladeren naar binnen beginnen te buigen om een losse krop te vormen of wacht tot ze een rozet vormen met een doorsnede van 15-20 cm. Voel regelmatig aan het hart van je kropsla, dat moet zacht en soepel aanvoelen. Word het hart stug en taai? Oogst dan onmiddellijk. 

Kan je kropsla bewaren?

Bewaar sla koud en vochtig, bij voorkeur in een zakje in de groentelade.

Kropsla kan onder optimale omstandigheden twee weken worden bewaard.

cart

Kropsla - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Kropsla bemesten

Voor de uitplant - grondvoorbereiding: voeg organische universele mestkorrels toe tijdens de grondvoorbereiding voor de uitplant van je slaplantjes. Compost en kokos bodemverbeteraar zorgen voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout (voor een mooi groen blad), organische mestkorrels voor de moestuin, bloedmeel en lavameel toe als voeding. Teel je op zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorgt voor een goede waterhuishouding). 

Tijdens de teelt: Voedt je slaplantjes om de 2 weken met vloeibare voeding voor bladgewassen (bv. Sunplant universele mest 2 schroefdopjes aan 5 liter gietwater of Happy bio voor kruiden en bladgewassen, 1 zakje oplossen in 1l water). 

cart

Kropsla - Bemesting gerelateerde producten

Kropsla zaaien kweekgids

Sla kweken in de moestuin het jaar rond Vele soorten sla kweken is voor mij onmisbaar in de moestuin.  Wanneer alle andere groenten het voor bekeken houden als de zomer of winter er aankomt, blijf ik sla eten.  wortelen en radijsjes kunnen ook het jaar door maar bij sla gaat het heel vlot.  Sla bestaat in veel vormen en kleuren en houdt niet van warmte.  Bij hoge temperaturen laat sla haar ongenoegen merken door op te schieten.  Dat is zoveel als zeggen 'Ik ben er vandoor, bekijk het maar'.  Zoek dus voor je zomerteelt een plekje in de moestuin die gedeeltelijk in de schaduw ligt. [caption id="attachment_20252" align="alignnone" width="582"] Sla in de schaduw[/caption] Een gans jaar door sla kweken Hoe...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Kropsla @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow