Loganberry planten

Loganberry is een kruising tussen de framboos en braam, daarom wordt hij ook wel braamboos genoemd. De loganberry is een doornloze struik, ideaal om samen met de kindjes te kunnen oogsten. Ze werd voor het eerst ontdekt in de tuin van James Harvey Logan (1841-1928) en werden vervolgens naar hem genoemd. 

Loganberries zijn grote, kegelvormige vruchten die tot 3 cm lang zijn. Ze hebben een doffe kastanjebruine schil met stevig en zeer sappig vruchtvlees is. Het vruchtvlees is net zoals bij bramen wrang tot ze volledig rijp zijn. Je gebruikt ze net zoals bramen.

Als een van de winterharde bessenstruiken zijn loganberries steviger en beter bestand tegen ziekten en vorst dan andere bessen. Omdat ze niet allemaal tegelijk rijpen en moeilijk te herkennen zijn tussen het gebladerte  worden ze niet commercieel geteeld, maar vaak in de moestuin teruggevonden. 

Wanneer je je struik goed verzorgd, kan ze gemakkelijk 10 tot 15 jaar vruchten produceren.

planeLoganberry - braamboos Snelle Start Info

Zaaidiepte: cm - cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 6 - 8
Groeicyclus
Aanplant (eerste jaar): dagen
Periode van: 01 September tot 30 November
Zaai -en plantafstandenAanplant (eerste jaar): 150cm (plant) x 250cm( rij)

Meer Info Over Loganberry - braamboos

Latijnse naam: Rubus × loganobaccus
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 180 cm - 200 cm
Diepte wortelgestel: cm - cm
Favoriete bodempH: 6-8
Loganberry planten doe je naast : Munt, Bieslook, Aardbei, Prei, Bieslook, Ui Ajuin, Knoflook
Loganberry planten doe je beter niet naast :Aardappelen
Loganberry ziektes en problemen in je moestuin

Ziektes

Botrytis: wees alert voor grauwe schimmel (of botrytris) wanneer de vruchten zich beginnen te ontwikkelen. Als je grijs-bruine schimmelpluisjes opmerkt heeft je plant last van botrytis. Je kan een breedwerkend fungicide gebruiken om je planten te behandelen.

Echte meeldauw (poederachtig laagje op de bladeren), als je er vorig jaar last van had besproei je je planten dit jaar best preventief. Je doet dit wanneer de knoppen zich beginnen te vormen. Zo voorkom je dat je dit jaar opnieuw last krijgt van echte meeldauw. Gebruik hiervoor Edialux Ecologic Conserve Garden.

Oranje vlekken op de bladeren zijn een teken van roestziekte; behandel je planten met een fungicide.

Insectenplagen

Let op voor vogels, ze eten maar al te graag rijpe bramen. Je kan je bramen beschermen door een vogelnet over je struik te spannen. Zorg er voor dat je vogelnet strak aanspant zodat vogels er niet kunnen in verstrikken.

Bladluis: lees hier alles over bladluis bestrijden op je moestuinplanten. Zet in op natuurlijke insecten of overweeg een behandeling met een insecticide.

Wees alert voor fruitwormen; behandel je planten met een product op basis van pyrethrum of pyrethrine wanneer de knoppen verschijnen zoals Ecostyle Pyrethro-pur of Edialux Bio Pyretrex Garden.

Spint: lees in dit artikel alles over spint of spintmijten bestrijden op je moestuinplanten. Zet in op natuurlijke insecten of overweeg een behandeling met een insecticide.

Kleine gaatjes in de bladeren kunnen een teken zijn van aantasting door wantsen; bespuit de planten met een insectendodende zeep of een insecticide op basis van Spinosad zoals Edialux Ecologic Conserve Garden.

!Opgelet!

Hou rekening met de bijen en hommels en gebruik insectenbestrijdingsmiddelen niet op planten in bloei, zo vermijd je dat bijen en hommels rechtstreeks in contact komen met het product.

Behandel je planten 's avonds, zo is het risico nog kleiner dat bijen en hommels op bezoek komen en er mee in contact komen en heb je minder kans op zonnebrand.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

cart

Loganberry - braamboos - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer loganberries oogsten en hoe loganberries bewaren?

De opbrengst is afhankelijk van de grootte en de groeikracht van de plant. De meeste planten produceren tussen de 4 tot 10 kg bessen per jaar.

Vanaf wanneer kan je loganberries oogsten?

Pluk loganberries wanneer de bessen tegen het einde van de zomer dieprood of paars kleuren. In tegenstelling tot frambozen trekken loganbessen niet gemakkelijk los van de steel om de rijpheid aan te geven. De tijd van het jaar, de donkerder wordende kleur en een smaaktest zijn de beste manieren om te bepalen of je kunt beginnen met het oogsten van loganbessen.

Onrijpe bessen zullen niet van de plant rijpen. Laat de bramen daarom zo lang mogelijk aan de plant hangen om een maximale smaak en zoetheid te ontwikkelen. 

Oogst de bessen 's morgens nadat de ochtenddauw is opgedroogd, maar voordat het te warm wordt. 

De oogst is verspreid over een periode van 2 maanden. Dat komt omdat de loganberries niet allemaal tegelijk rijp worden.

Deze zelfgekweekte bes kan net zo worden gebruikt als bramen of frambozen, met een smaak die net iets zuurder is dan die van frambozen en boordevol vitamine C, vezels en mangaan.

Kan je loganberries bewaren?

Leg het geoogste fruit in een ondiepe schaal om te voorkomen dat het fruit geplet wordt.

Loganberries zijn steviger dan bramen en frambozen en kunnen om die reden ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaard worden. Koel de bessen ongewassen, licht afgedekt en bij voorkeur in een enkele laag.

Vries de loganberries in die je niet onmiddellijk kan opeten of verwerken.

cart

Loganberry - braamboos - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Loganberry bemesten

Tijdens de grondvoorbereiding

Zorg er voor dat je grond goed losgemaakt is en zorg voor een goede bodemstructuur door compost, lavagruis, basaltmeelt (en bij een teelt op zandgrond) bentoniet toe te voegen. Zorg voor voldoende voeding met meststofkorrels voor kleinfruit.

Tijdens het groeiseizoen

Geef je loganberrystruik om de 3 maanden mestkorrels voor kleinfruit. Strooi de korrels rond de plant en bevochtig ze als er geen regenperiode aankomt.

cart

Loganberry - braamboos - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

arrow