Moerbei planten

planeMoerbei Snelle Start Info

Zaaidiepte: cm - cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 7.5
Groeicyclus
Aanplant (eerste jaar): dagen
Periode van: 01 September tot 30 November
Zaai -en plantafstandenAanplant (eerste jaar): 900cm (plant) x 1200cm( rij)

Meer Info Over Moerbei

Latijnse naam: Morus alba
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 600 cm - 1500 cm
Diepte wortelgestel: cm - cm
Favoriete bodempH: 5.5-7.5
Moerbei ziektes en problemen in je moestuin

Ziektes

Bacterievuur: wordt veroorzaakt doordat er te weinig luchtcirculatie kan plaatsvinden. Bacterievuur kenmerkt zich door kleine zwarte vlekken op de bladeren die alsmaar toenemen in aantal en grootte. Takken die afsterven en bladeren die aangetast zijn moeten worden weggesnoeid. Vermijdt watergift langs bovenaan. Snoei je moerbeiboom regelmatig om luchtcirculatie te bevorderen en te voorkomen dat er broeihaarden kunnen ontstaan.

Insectenplagen

Witte vlieg, schildluis, wolluis, vogels

Wittevliegen komen over het algemeen samen op de onderste bladoppervlakken; de volwassen dieren hebben een witte, wasachtige bedekking op hun vleugels en lichaam. Alle stadia van de levenscyclus van de wittevlieg zuigen plantensappen uit de bladeren en scheiden een kleverige, zoete substantie uit, honingdauw genaamd, die mieren aantrekt en de ontwikkeling van roetdauw bevordert. Intensieve voeding kan vergeling en bladval veroorzaken. 

De populaties van witte vlieg, schild- en wolluis groeien snel bij warm weer of wanneer natuurlijke vijanden worden verstoord door stoffige omstandigheden of breedwerkende insecticiden. Insecticiden zorgen niet voor een adequate bestrijding. In plaats daarvan kunnen deze plagen het best worden aangepakt door kleine moerbeibomen met water te besproeien om het stof te verminderen, of door mieren aan te pakken die de witte vlieg, schildluis en wolluis beschermen. Je kan ook natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen en lieveheersbeestjes, aantrekken in je moestuin door bijvoorbeeld voldoende bloemen te voorzien.  

Let op voor vogels, ze eten maar al te graag bessen.

cart

Moerbei - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer moerbeien oogsten en hoe moerbeien bewaren?

Vanaf wanneer kan je moerbeien oogsten?

Witte en rode moerbeien zijn klaar voor de oogst in het late voorjaar.

Zwarte moerbeien rijpen in de zomer.

Moerbeien rijpen over meerdere weken.

Hoe oogst je moerbeien?

Spreid een zeil of laken onder de boom en schud aan de takken tot er rijpe bessen vallen. Rijpe witte en rode moerbeien vallen gemakkelijk; zwarte moerbeien moeten misschien van de boom worden gesneden. Het sap van rode en zwarte moerbeien kan handen en kleding bevlekken en gaat er moeilijk terug uit.

Verse rijpe moerbeien kunnen uit de hand worden gegeten of aan fruitsalades worden toegevoegd. Ze worden ook gebruikt voor taarten en vlaaien of voor jam en gelei.

Kan je moerbeien bewaren?

Verse moerbeien zijn niet zo lang houdbaar. Dat is een van de redenen waarom ze nooit een commercieel succes zijn geworden. In de koelkast zijn ze enkele dagen houdbaar.

Je kunt de bessen tot 3 maanden invriezen door ze af te spoelen, voorzichtig droog te deppen en in diepvrieszakjes te doen.

De bessen zijn ook heerlijk gedroogd als fruitsnacks of als jam. Om moerbeien te drogen verwijder je het groene steeltje en laat je ze tien minuten weken in koud water met een eetlepel citroensap. Giet het water af en leg de moerbeien op een bakplaat met antiaanbaklaag. Bak ze 24 uur op 35°C of droog ze in een voedseldrogen, waarbij je ze om de paar uur voorzichtig omdraait met een spatel.

Je kunt ze ook in de keuken verwerken, zoals je met een framboos of braam zou doen. Ze zijn bijzonder lekker op yoghurt, pannenkoeken, in smoothies en in desserts. Hoewel moerbeien niet meer zo populair zijn als vroeger, zie je in oudere kookboeken toch vaak recepten met moerbeien.

cart

Moerbei - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Moerbei bemesten

Tijdens de grondvoorbereiding

Zorg er voor dat je grond goed losgemaakt is en zorg voor een goede bodemstructuur door compost, lavagruis, basaltmeelt (en bij een teelt op zandgrond) bentoniet toe te voegen. Zorg voor voldoende voeding met meststofkorrels voor kleinfruit.

Tijdens het groeiseizoen

Geef je boompje om de 3 maanden mestkorrels voor kleinfruit. Strooi de korrels rond de plant en bevochtig ze als er geen regenperiode aankomt.

cart

Moerbei - Bemesting gerelateerde producten

moerbei planten

Moerbei planten kweekgids

Een fruitboom planten - laagstam, een zuilboom of patioboom - 10 tips 'an apple a day keeps the doctor away' en al helemaal als je die zelf gekweekt hebt Afgelopen tijd aten we erg veel aardbeien en aalbessen uit de moestuin, binnenkort volgen de appels en peren. In onze kippenren staan er 2 Laagstam fruitbomen, een appelboom en perenboom. Ideaal want mijn moestuin is niet heel erg groot. Fruit kweken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk dan je misschien wel denkt. Hoe doe je dat dan precies?  In dit artikel leg ik je alles uit. Zo wordt een fruitboom planten kinderspel. Fruit kweken zorgt niet enkel voor een leuke oogst. In de lente kan je genieten van de mooi bloeiperiode...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow