Witloof zaaien of witloof planten

In oktober hebben we die piek van het moestuinseizoen wel gehad.  De aardappelen, uien, knoflook, … liggen op een koele donkere plaats om in de keuken gebruikt te worden en mensen die conserveren hebben nu heel veel in de diepvries of in glazen bokalen.  In de tuin zijn er nog allerhande kolen, knolvenkel, winterprei, wortelen, de laatste prinsessenboontjes, … De Knoflook gaat binnenkort de grond in en het pootgoed van winteruien zit er al in, maar kun je zeker nog begin oktober doen.  Maar alles wat ik opsomde start je nu om op te eten volgend jaar.  Kunnen we in de herfst nog iets doen om dit jaar van te eten ? Jazeker, witloof kweken !

planeWitloof Snelle Start Info

Zaaidiepte: 1 cm - 2 cm
Kiemtemperatuur: 15°C - 20°C
Kiemtijd: 9 dagen - 14 dagen
pH waarde bodem: 5.5 - 7
Groeicyclus
Witloof uit zaad: 190 dagen
Periode van: 20 April tot 10 Juni
Witloof uit wortels: 28 dagen
-
Zaai -en plantafstandenWitloof uit zaad: 12cm (plant) x 30cm( rij)
Witloof uit wortels: 5cm (plant) x 5cm( rij)

Meer Info Over Witloof

Latijnse naam: Cichorium intybus var. foliosum
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 20 cm - 40 cm
Diepte wortelgestel: 25 cm - 40 cm
Favoriete bodempH: 5.5-7
Witloof zaaien doe je naast : Rode biet, Wortel, Komkommer, Radijs, Ui Ajuin
Witloof zaaien doe je beter niet naast :Andijvie
Witloof ziektes en problemen in je moestuin

Bescherm je zaailingen tijdens het kiemproces tegen vogels en langdurige droogte door ze te bedekken met vliesdoek. Vergeet niet elke dag onder het vliesdoek te kijken en neem het weg van zodra je zaailingen groot genoeg zijn. Vliesdoek is licht- en waterdoorlatend en kan daardoor langere tijd op je bed blijven. 

De zaailingen komen niet op. Oorzaken: je bodem is verkorst. Houd de plantbedden gelijkmatig vochtig totdat de zaailingen uitkomen; bescherm de plantbedden tegen overvloedige irrigatie of hevige regenval, waardoor de grond verdicht en korstvorming optreedt. Ook hoge temperaturen kunnen de ontkieming van de zaden verhinderen.

Bladeren worden aangevreten. Slakken en naaktslakken voeden zich met loof. Pluk 's avonds laat met de hand weg wanneer de slakken zich voedt, behandel preventief met aaltjes of strooi slakkenkorrels. Eet zelf van je wortels en breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in mijn artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

Witloof heeft weinig tot geen last van ziekte- of insectenplangen. 

Let op tijdens het kweken van de kropjes dat je geen water geeft op de witlofwortel zelf, maar er langs. Zo voorkom je dat je witlofwortels gaan schimmelen.

cart

Witloof - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer witloof oogsten en hoe witloof bewaren ?

Oogsten van de witloofwortels:

Na 110 tot 130 dagen heb je veel groen loof aan je planten.  Dat is volledig normaal.  Met een Woelvork of spitvork kun je nu de aarde losmaken en de wortels vrijmaken.  Probeer ze niet te beschadigen, alle energie die je straks nodig hebt voor de volgende groeifase, zit in de wortels.  De kwaliteit van de wortels bepaalt hoeveel en hoe vaak jij straks witloof eet.

Wanneer je de planten met wortel en loof geoogst hebt, leg de planten dan 14 dagen te rusten op je moestuinbodem.

Snij daarna het loof op ongeveer 5 cm boven de kroon af. Begraaf de wortel opnieuw op een koele, vochtige plaats zoals een kweekbak, koude kas of kelder om hem te dwingen een gebleekte krop te produceren. 

Snij eerst het worteluiteinde af zodat de wortel 15-20 cm lang is. 

Zet de wortel rechtop in een pot of andere bak gevuld met potgrond of een mengsel van zand en potgrond dat de bovenkant net bedekt. Tip: plaats een trechter in het midden van je kweekbak en geef via deze trechter regelmatig water. Geef geen water op je witlofwortels (warmte + vocht = schimmel). Bewaar bij een temperatuur van 15-21°C. Het witloof zal zich in 3 tot 4 weken ontwikkelen.

TIP: wanneer je in pot of kuip witlof teelt is het belangrijk dat je deze afdekt met zwarte folie of een karton. Van zodra er een klein beetje zonlicht aan kan maakt je plant fotosynthese aan en krijg je een bittere groene krop in plaats van heerlijk bleek witloof.

Witloof oogsten:

Snij het witlof enkele millimeters boven het groeipunt af. De kans is groot dat er nog nieuwe blaadjes (maar geen nieuwe krop) teruggroeien als tweede oogst.

Bewaren:

Witlof is in de koelkast 1 week houdbaar; witlofwortels zijn 4 tot 5 maanden houdbaar

cart

Witloof - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Witloof bemesten

Maak je grond goed los met een woelvork en bewerk grof met een cultivator en daarna fijn met een hark. Voeg verteerde compost, lavameel, basaltmeel en kokosbodemverbeteraar toe tijdens je grondvoorbereiding voordat je gaat zaaien, dat zorgt voor een goede bodemstructuur. Teel je op zandgrond? Overweeg dan bentoniet, dat zorgt voor een goede waterhuishouding. Neem eventueel aanwezige steentjes weg, zo verkrijg je rechte wortels en voorkom je misvormingen. Bemest je grond met beendermeel. Zo kunnen de witlofwortels goed groeien. 

Zorg er voor dat je moestuinbed onkruidvrij blijft zodat je witlofwortels geen competitie hebben voor voeding en water. 

cart

Witloof - Bemesting gerelateerde producten

Witlof zaad

Witloof zaaien of witloof planten kweekgids

Witloof kweken uit witloofzaden of uit witloofwortels in 7 stappen Inleiding - Witloof kweken voor een hele herfst en winter frisse groentjes In oktober hebben we die piek van het moestuinseizoen wel gehad.  De aardappelen, uien, knoflook, ... liggen op een koele donkere plaats om in de keuken gebruikt te worden en mensen die conserveren hebben nu heel veel in de diepvries of in glazen bokalen.  In de tuin zijn er nog allerhande kolen, knolvenkel, winterprei, wortelen, de laatste prinsessenboontjes, ... De Knoflook gaat binnenkort de grond in en het pootgoed van winteruien zit er al in, maar kun je zeker nog begin oktober doen.  Maar alles wat ik opsomde start je nu om op te eten volgend jaar.  Kunnen we...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow