Moestuin checklist 13 – 1 tot 15 augustus – Ik maak me zorgen

Moestuin augustus
57 Shares

Moestuin checklist 13 – 1 tot 15 augustus – Ik maak me zorgen

Inleiding

De titel van dit artikel is geen klikmagneet, ik maak me echt ernstige zorgen.  Na mijn vorige 100% anti vergeet moestuin checklist kreeg ik meer als honderd e-mails.  Het overgrote deel om mij te feliciteren met de geboorte van mijn dochter Ella.  Maar ik las ook heel veel reacties ‘Ik geef het op, alles is droog, mijn moestuinseizoen zit er op’.  Zelfs mensen die hun tuin serieus nemen stuurden me een bericht dat ze het opgeven wegens de droogte.  Je kunt je inbeelden wat alle startende moestuiniers nu meemaken.  De supermarkten, de tuincentra en zelfs gigantische meubelzaken doen duizenden mensen dromen van zelf gekweekte groenten uit eigen tuin.

De situatie nu met deze droogte stuurt naar die duizenden mensen het signaal ‘Moestuinieren is moeilijk, koop maar weer je groenten in de supermarkt.  Groenten die gekweekt en verkocht worden met als hoofddoel ‘financiële meerwaarde genereren om aandeelhouders geld uit te betalen’.  Ik hoop dat ik verkeerd ben want die duizenden mensen die kennis gemaakt hebben met de moestuin moeten blijven kweken.  Zelf groenten kweken moet weer een traditie worden, een investering van tijd, liefde en indien nodig ook geld.  Net zoals vroeger waarbij mensen nog bij elkaar kwamen om te praten over de kleine mooie dingen in het leven, waaronder ook de moestuin.  Met mijn dochter Ella gaat het goed trouwens.  1 ding is zeker, zij zal haar eerste groenten eten uit eigen tuin.

Wat als je de tweewekelijkse checklist liever elders bekijkt ?

Voor zij die deze checklist per mail ontvangen : Wil je deze nieuwsbrief op de website van Moestuinweetjes bekijken (met foto’s), dat kan op de link : De checklist op de website van Moestuinweetjes bekijken

Voor zij die deze checklist op de site bekijken : Wil je deze ook 2-wekelijks per mail ontvangen, schrijf je dan in op deze link : Inschrijven op checklist per mail

 

vervolgteelten midden de zomer

In mijn vorige nieuwsbrief spoorde ik iedereen aan om nog een vervolgteelt te zaaien na de Doperwten, de aardappelen, de geoogst uien en knoflook, enz … Ik schreef er zelfs een artikel over : “Moestuin vervolgteelten midden de zomer, vul de leeggekomen bedden weer op“.  Maar dat was wel een beetje met een wrang gevoel want er was en is nog altijd een groot probleem … het is droog.  In mijn stad Waregem (West-Vlaanderen, België) heeft het in de ganse maand mei 30 mm geregend, dat is bitter weinig.  In juni viel er slechts 5,6 mm en in juli had het ook nog niet geregend.  Mijn moestuin was 1 grote zandbak met een droge toplaag van meer als 20cm .  Ik heb op de grote tuin geen watertoevoer en ook mijn opvangwater was op.

Toen hoorde ik de nacht van 27 op 28 juli gekletter op het dak van mijn huis.  Zou het dan toch ???  Yes !!! 10 liter regen per vierkante meter.  Veel te weinig om meteen heel enthousiast te worden maar met 200 extra liter opvangwater nam ik mijn zadenmap en selecteerde meteen struikboonzaden Miracle, Wortelzaden Bergen F1, Rode bietzaden Egyptische platronde en Raapzaden Ronde Witte Roodkop (Nancy).

Ik zag het weer zitten en ging meteen aan de slag.  Na 2 uur werken, had ik drie bedden ingezaaid.  De 10 mm regen had de bovenste 5 cm aarde in mijn tuin goed nat gemaakt, daaronder zat nog 10 tot 15 cm droge aarde.  Ik goot nog 4 grote gieters extra met een lichte broes op de grond waar ik gezaaid had om de grond toch iets langer nat te houden.  Gisterenavond viel nog eens 1,6 mm, ideaal om de grond nog even nat te maken.  Ik heb nu nog 160 liter water over om de teelt verder te onderhouden.  Hopelijk gaat alles goed.  De foto’s hierboven zijn enkel te zien op de website, wanneer je deze checklist per mail bekijkt moet je even switchen naar de checklist op de site Moestuinweetjes op deze link.

De droogte, tijd om er iets aan te doen

Even mijn  moestuin omschrijven

Het is nu al heel veel jaren dat ik vecht met de watertoevoer in mijn moestuin en dat ik in de problemen kom.  Even schetsen waar ik moestuinier.  Ik heb twee moestuinen.  Een bij mijn huis met een moestuin tunnel serre Splendid van 3 meter op 7,5 meter en nog 1 bed van 7,5 meter op 1 meter.  Bij mijn huis heb ik een regenput van 10000 liter, deze raakt in principe niet op.

Mijn kleine moestuin bij mijn huis
Mijn kleine moestuin bij mijn huis

Iets verderop in de straat heb ik een tweede moestuin met 11 bedden van 1m20 op gemiddeld 6,5 meter.  Ik heb er ook nog een kippenren met 4 kippen en een kleine wijngaard van 22 wijnstokken.  Op de tweede moestuin staat een tuinhok van 10 meter op 2 meter met een schuin dak waar ik water opvang in tonnen.  Ik kan +/- 500 liter regenwater opvangen.  Water die ik manueel met gieters over mijn bedden moet gaan uitgieten.  50 gieters van 10 liter, bij dit weer een druppel op een hete plaat, letterlijk soms.  Soms rijd ik met een regenton van 50 liter over en weer van mijn huis naar mijn tweede moestuin maar dat is echt hard werk voor weinig resultaat.  In onder staand filmpje van op mijn Youtube kanaal Moestuin TV een zicht op mijn grote moestuin :

Grote plannen in mijn tweede moestuin

Ik zou in de tweede moestuin op de plaats van de 11 bedden graag een grote moestuintunnel Elegant  van 16,5 meter op 4,2 meter plaatsen.  Maar zonder extra opvang van water en bevloeiing is dat niet mogelijk.  In een tunnel of tuinkast wordt het nog warmer, droogt de grond nog sneller uit en ik kom nu al water tekort.  Ik, en dus ook Moestuinweetjes, ga dus ook op zoek gaan naar een goed water opvangsysteem en een goed irrigatie of bevloeiingssysteem.  Enkel dan kan ik een grote tunnel extra plaatsen.  De bevloeiing wil ik ook op zonne-energie want op mijn moestuin heb ik geen elektriciteit.

Hebben jullie ook chronisch last van een gebrek aan water ?  Weerhoudt het jullie soms om nieuwe dingen te planten of zaaien ?  Laat het me dan zeker weten door onderaan dit bericht te reageren (als je dit bericht op de site bekijkt) of stuur me een mailtje op tom@moestuinweetjes.com

irrigatiesysteem op zonne energie
irrigatiesysteem op zonne energie

Het zou heel jammer dat er door de verandering naar een continentaal, droog klimaat met soms felle onweders vierkante meters moestuin zouden verliezen in de lage landen.  Integendeel, het klimaat wijzigt door onder andere grootschalig transport van voedingswaren, we moeten blijven zelf biologisch eten kweken om onze planeet een stukje beter te maken.  Ik ga voor mezelf op zoek naar een betaalbare, degelijke en duurzame oplossing voor het watergebrek.  Ik heb al contact met enkele producenten van kwaliteitsvol wateropslag en bevloeiingsmateriaal (zie afbeelding hier boven).  Ik hou jullie zeker op de hoogte.

 

De neerslag in mijn stad
De neerslag in mijn stad in 2018 tot nu toe

Hoe staat de moestuin er voor in augustus

Massa’s vruchtgewassen en fruit, de moeite om te bewaren

Het spreekt voor zich dat we nu heel veel oogsten.  De vruchtgewassen komen massaal naar de moestuin.  Ik heb zelfs al 12 kilo tomaten verwerkt tot passata (tomatensaus) voor komende winter.  Als je ooit eens een fantastische ervaring wilt in de winter, conserveer dan nu de tomaten die je teveel hebt.  Ik gebruik een oude Weck ketel en ik weck tomatenpulp gedurende 30 minuten op 90 graden.  Bij het openen van je bokaal als het deze winter koud en regenachtig is zul je je even in het paradijs wanen.  Ik weet wel niet precies weet hoe het paradijs er uitziet of aanvoelt, maar je snapt me wel.  Het geeft écht een kick.  Hetzelfde met diepgevroren boontjes, opgelegde komkommer in zoet zuur, confituur die je nu maakt van bessen, zelfgekweekte ingevroren Doperwtjes, …

12 kilo tomaten inmaken
12 kilo tomaten inmaken

Te vroeg om nu al in de serre of tuinkast te kweken

Wil je in augustus rechtstreeks in de serre zaaien, dan zou ik daar nog even mee wachten tot september of oktober.  In die periode kun je er voor zorgen dat je serre of tuinkast nog een waar voedselparadijs wordt tegen de winter.  Het is nu te warm en bijgevolg ook te droog om heel veel zaaien onder glas.  Rucola zou je wel al kunnen proberen, maar ook buiten kun je die nog perfect zaaien.  Hou je wel klaar in september/oktober want dan gaan we onze winter serre klaarmaken.  Ik schreef er een tijd terug een artikel over.  Zeker de moeite om te lezen ! Winter moestuin in de serre / kas

Blijven buiten zaaien, denk aan de heerlijke schotels in de herfst en winter

Late aardappelen geprakt met herfstgroenten met of zonder vlees-jus, daarvoor rijd ik 5 km per uur sneller naar huis als ik van mijn werk kom.  Ik hou me uiteraard voorbeeldig aan de maximum snelheden, een maaltijd is belangrijk maar dat is verkeersveiligheid nog veel meer.  Zaai nu nog enkele zaken voor rechtstreeks in je tuin, je zult echt blij zijn als je teelten kraakvers op je bord belanden.

Bladgewassen in halfschaduw is een strak plan nu het nog zo warm is

Nu alle slasoorten beginnen door te schieten, zal ik aan de slag gaan met veldslazaden en spinaziezaden.  Snijbietzaden zijn ook nog een optie.  Zaai je bladgewassen nu wel nog in halfschaduw.  16 uur zon op hun snoet is niet aangewezen.  Zaai je dan weer in september oktober, dan kun je weer volle bak in de zon zaaien of zelfs in de moestuin tunnel of tuinkast.  Hier een lijstje van wat je nu nog kunt zaaien.

Snelgroeiende koolgewassen kun je nog zaaien in augustus

De Usain Bolts onder de koolgewassen kun je nu nog zaaien.  Koolrabizaden kunnen nog perfect in de grond gezaaid worden, ook Radijszaden en ik denk ook nog Chinese koolzaden.  Tuinkerszaden blijft het ganse jaar een mogelijkheid.

Zaai-uien kun je nu zaaien voor de vroegste en lekkerste uien

Je kunt ook nog wachten tot september om pootuitjes aan te kopen, maar een zaaiui is heel erg sterk aan te raden.  Ook Stengeluizaden kunnen nu nog de grond in.  Stengelui en de Aziatische keuken, een perfect huwelijk.

Nog enkele kruiden die je nu ook kunt zaaien

Tot slot

De tweewekelijkse 100% anti vergeet moestuin checklist zit er al weer op.  Hopelijk ren je kort na het lezen van deze checklist nog met enkele soorten zaden naar je moestuin en vinden deze voldoende lucht vocht en zonneschijn om uit te groeien tot blijmakers en vooral gezond eten in het najaar of komende winter.

Vond je deze informatie over de moestuin waardevol, like dan even onze Facebook pagina Moestuinweetjes, wie weet pikt één van je vrienden de microbe op en kunnen jullie binnenkort samen ook over de moestuin kletsen. Je kunt de pagina eenvoudig hieronder liken.

Vergeet zeker ook niet om eens doorheen onze webwinkel te surfen.  Je steunt ons doel om iedereen een moestuin te laten starten als je je moestuinspullen bij ons aankoopt.

Veel plezier in de tuin en geniet van de zomer,

Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
57 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

2 reacties op “Moestuin checklist 13 – 1 tot 15 augustus – Ik maak me zorgen

  1. Anniek zegt:

    Hoi Tom, wat mooi om jouw toewijding voor de moestuin te voelen in dit verhaal! De droogte zorgt bij mij in ieder geval voor pompoenen die ik nu al moet oogsten omdat de naastgelegen boom al het water nodig heeft. De tomaten (in de buitenlucht) doen het heel goed. De courgetteplanten hebben ons van veel vruchten voorzien, maar de warmte is hen nu teveel geworden. Jammer, want er zitten nog beginnende vruchten aan, maar ze zijn volgens mij niet meer te redden. Wij zijn nog zoekende naar een wateropvang -systeem. Stoppen met de moestuin gaan wij zeker niet doen!! Het is een prachtige hobby die ik absoluut niet wil missen. Bedankt voor jouw inspirerende checklist! En veel succes en plezier met je moestuin. Groetjes, Anniek

    • Tom Deseyn zegt:

      Dag Anniek, bedankt voor je reactie. I heb iets moois op het oog om mijn moestuin van watervrees voorzien maar zowiezo moet er eerst een grondwater of regen opvan put komen. Niets aan te doen. Ik hou je op de hoogte. Succes verder in je tuin ! Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist