Moestuin checklist 14 – 16 tot 31 augustus – Nog 4 dingen wil ik dit jaar doen

moestuin augustus
37 Shares

Moestuin checklist 14 – 16 tot 31 augustus – Nog 4 dingen wil ik dit jaar doen

Inleiding – wat staat er bij mij nog in de tuin

Dag Moestuinvrienden, welkom op de 14de 100% anti-vergeet moestuin checklist 16 tot 31 augustus.  Ik hoop dat velen onder jullie intussen kunnen zeggen dat jullie meer groenten gekweekt hebben dan zonder checklist.  Laat me zeker eens weten of dat het geval is op tom@moestuinweetjes.com.  De moestuin wordt steeds leger en leger tot enkel de herfst- en winterteelten overblijven in volle grond en onder glas (of in mijn geval mijn moestuin tunnel Elegant) nog heel wat vruchtgewassen.  Ik heb nog prei, savooikool, bloemkool spitskool, pompoenen, courgette, aardappelen (die er dringend uit moeten), struikboontjes, raapjes, Rode biet, knolvenkel, aardbeien, wortelen, knolselder in mijn moestuin en in mijn moestuin tunnel heb ik nog alles in overvloed : tomaten, pepers, paprika’s aubergines, meloenen, komkommers en cucamelons.

Eind augustus is de periode dat je in volle grond bijna niets meer zaait.  Er zijn wel nog enkele vervolgteelten die je kunt zaaien, die vind je verder in deze checklist.

Wat als je de tweewekelijkse checklist liever elders bekijkt ?

Voor zij die deze checklist per mail ontvangen : Wil je deze nieuwsbrief op de website van Moestuinweetjes bekijken (met foto’s), dat kan op de link : De checklist op de website van Moestuinweetjes bekijken

Voor zij die deze checklist op de site bekijken : Wil je deze ook 2-wekelijks per mail ontvangen, schrijf je dan in op deze link : Inschrijven op checklist per mail

Nog 4 dingen wil ik dit jaar doen in mijn moestuin

In grote lijnen staat er nog op het programma :

  • Een winter moestuin onder glas of tunnel : voor eten de hele winter door
  • Winter pootgoed : voor vroege uien en Knoflook volgend jaar
  • Groenbemesters : om mijn grond beter te maken
  • vervolgteelten in volle grond : om bij te blijven

Ik licht mijn plannen hieronder toe :

Overweeg een winter moestuin onder glas

Onder glas ?? Daar staat het nu toch nog vol met tomaten, aubergines, paprika‘s, … Ja, dat klopt.  Maar toch kun je al starten met zaaien in je moestuin.  In trays, potten of bakken kun je in september zaaien voor een winter vol oogst.  Ik plaats de zaaitrays in de gangen, op vrijgekomen bedden en op de kweektafels in mijn moestuin tunnel.  Wil je ook met Kerstmis lekkere veldsla, rucola, mosterdsla, winterpostelein of spinazie ?  Hou je dan klaar om begin september in actie te schieten.  Een voordeel van in trays zaaien is dat zaadjes die niet of minder goed kiemden geen plaats innemen in je kostbare plaats onder glas.  Ik zaai onder andere twee trays van 73 gaten spinazie en selecteer enkel de beste 100 plantjes om uit te planten.  Ik doe dat op de optimale plantafstand en zo laat ik geen ruimte onbenut.  In het artikel ‘Winter moestuin in de serre / kas’ lees je nog alles eens na en zie je ook filmpjes van mijn winter moestuin van twee jaar geleden.  Dit jaar ga ik er weer voor.

groenbemesting op sommige lege plaatsen in de moestuin

groenbemesting tegen onkruid

Op de lege plaatsen in je moestuin dreigt zich nu overal onkruid te gaan doorzetten.  Zaden waaien over uit de omgeving of worden bij het oogsten of grondbewerking aan de oppervlakte gebracht en kiemen tot ongewenste planten.  Ik ga ook niet op zoek of er iets eetbaars tussen dat onkruid zit want meestal lust ik het toch niet.  Ik heb zo ooit melde klaargemaakt en ik vond het niet lekker.  Maar wat als je zelf onkruid zaait, onkruid dat je wel wil in je moestuin, “wel-kruid” dus.  Niet om op te eten maar om je moestuin beter te maken.

Dat “wel-kruid” verbetert je bodemstructuur, brengt voedingsstoffen in je tuingrond (vooral stikstof) en geeft in vele gevallen na afbraak organisch materiaal aan je bodem die door je bodemleven kan omgezet worden tot humus.  Je hebt een aantal soorten groenbemesting.  Winterrogge en wintertarwe zijn diepwortelende, stugge groenbemesters die je op het einde van de winter moet omspitten.  Ik spit niet dus ik opteer eerder voor mosterd of phacelia.  Een overzichtje van wat ik nu waar zaai (ik doe aan wisselteelt): 

groenbemesting – hoe toepassen

Welke soort groenbemesters kiezen

Je ziet dat ik voor het najaar drie soorten groenbemester overweeg.  gele mosterd levert veel organisch materiaal en kan nog tot eind september ingezaaid worden.  Het is ook licht vorstgevoelig tot -3°C.  phacelia is mijn favoriet.  Het geeft ook veel organisch materiaal maar doordat het meteen afsterft bij vorst wordt het heel snel omgezet in humus door je bodemleven en kun je het in maart makkelijk met de Woelvork inwerken.   phacelia moet je wel voor eind augustus inzaaien.  Blauwe Lupine geeft heel veel stikstof en organisch materiaal aan je bodem maar wordt vrij groot (80cm) waardoor je het na de winter iets minder makkelijk kunt inwerken.  Blauwe Lupine kan ook als veevoeder gebruikt worden.   Zeker een aanrader om groenbemesters te overwegen, zo werkt je moestuin in de winter in jouw plaats.

Winter pootgoed : voor vroege uien en Knoflook volgend jaar

Waarom winter pootgoed ?  De oogst van winteruien ligt niet zo ver uiteen met die van zomeruien.  Maar wat is er leuker dan in oktober iets planten die je het jaar erop in mei (onder glas)/juni(volle grond)  al eten geeft.  Ik vind het ook leuk om ze in de gaten te houden.  Je hebt ook minder last van de uienvlieg in de winter en je kunt insectengaas besparen.  Ik plant mijn winteruien en Knoflook graag onder glas, daar heb ik net voor ik de pepers en paprika’s uitplant eind mei al dikke uien.  Ik spaar dus wel één tot anderhalve maand uit.  Plant je winteruien wel op 15 cm in plaats van 10 cm bij de zomeruien.  De planten groeien trager maar ontwikkelen wel een groter wortelgestel.  Ik laat 30 cm tussen de rijen.  Winter Knoflook plant ik 30 cm op 30 cm.  Plant ze niet te vroeg als het nog warm is overdag, de bollen look met 12 tot 15 teentjes Knoflook vormen zich optimaal bij koude temperaturen.  Ik kom er de volgende checklists nog op terug.  Het pootgoed bij moestuinweetjes kun je al bestellen, het wordt dan half september, ruim voor de uitplantdatum, opgestuurd.

vervolgteelten in volle grond : om bij te blijven

Je kunt niet zo heel veel meer doen, maar er zijn toch nog enkele heel interessante teelten.  Teelten die je nog tot laat in het jaar een gevoel zullen geven in lichaam en geest 🙂

BLADGEWASSEN
KOOLGEWASSEN
WORTELGEWASSEN
KRUIDEN

Tot slot

Het seizoen lijkt misschien ten einde maar zoals je ziet kun je nog heel veel zaken ondernemen.  Winter pootgoed planten, een winter moestuin onder glas, groenbemesting en nog enkele vervolgteelten.  Ik heb het dan ook nog niet gehad over grote werken die je al kunt starten in de moestuin.  Nieuwe bedden maken, compost maken of een nieuwe afsluiting plaatsen.  Hopelijk stopt je moestuinjaar 2018 bij jou ook niet met het uitsterven van je éénjarige planten.  Uiteraard kies je zelf of je nog even wil doorgaan of als je gaat stoppen, het jaar is lang geweest en misschien wil je vanaf nu wel eens iets anders doen, dat kan ook natuurlijk.

Vind je deze checklist en de website van Moestuinweetjes waardevol, like dan zeker ons Facebook pagina via de knop hieronder.  Je moestuinspullen aankopen in onze webwinkel geeft ons nog meer mogelijkheden om nog meer mensen via de site www.moestuinweetjes.com en ons Youtube kanaal Moestuin TV in de moestuin te krijgen.

Veel succes in je tuin,

Tom

Ikzelf in mijn moestuin
Ikzelf in mijn moestuin
37 Shares
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke 2 weken een schop onder je moestuinkont ?

Schrijf je in voor de 100% anti-vergeet moestuin checklist