Radijs zaaien – 14 onmisbare tips om ze makkelijk in de moestuin makkelijk te kweken

radijzen in de moestuin

Radijs zaaien – 14 onmisbare tips om ze makkelijk in de moestuin makkelijk te kweken

Radijs zaaien in kleuterklas.  Mijn eerste aanraking met groenten kweken.  Iedere kleuter had een potje met daarop de naam.  Radijs zaaien en 6 weken konden we fier als een gieter huiswaarts om te tonen wat we gekweekt hadden.  Ik vond ze toen niet lekker maar dat is inmiddels veranderd.  Het gevoel in de mond wanneer je doorheen een sappige radijs bijt is zalig.  Schijfjes radijs brengen beet en vooral kleur in je salades.  Een lekkere radijs zaaien is wel niet makkelijk, je kunt Radijzen kweken die barsten of je kunt er ook hebben die houterig, droog en té pikant zijn.  In dit artikel geef ik je 14 tips om heerlijke Radijzen te zaaien.

Radijs moestuin zaden
Radijs moestuin zaden

Radijzen heb je al in 21 tot 35 dagen, afhankelijk van de variëteit.  Plant beter elke drie weken een rijtje dan te veel ineens.  Zo kun je gans de lente en herfst door oogsten.

13 zaai tips :

Tip 1 : Radijs zaaien – Zaai radijs meteen in de grond waarin je de Radijzen oogst.  Niet in potjes of trays voorzaaien

Net als bij andere wortelgewassen zoals wortelen en pastinaken houden Radijzen niet van verplanten of verspenen.  Hun korte groeicyclus (30 tot 45 dagen) nodigt ook niet uit voor te zaaien.  Radijs zaaien meteen in volle grond of in een ruime bak werkt prima.

Tip 2 : Het zaad van Radijzen is 5 jaar bruikbaar

In zakjes Radijzen zaad zitten vaak massa’s Radijzen.  Geen nood, Radijzen zaad bewaart 5 jaar.  Is je zaad toch op, laat dan enkele Radijzen staan.  Al gauw zul je zien dat ze bij beter weer gaan doorschieten en bloemen vormen. In de bloemen vormt zich een zaadje.  Oogst de plant wanneer de zaadjes bruin geworden zijn en schud de plant uit boven een emmer.  Zo heb je gratis nieuwe zaadjes om uit te planten.

Tip 3 : Zaai afstand en uitdunnen

Zaai het radijs zaad 6 tot 12 mm diep en hou een zaai afstand van 2,5 cm.  Dun je jonge plantjes uit op +/- 10 cm.  Zoniet is er teveel concurrentie om de voeding in je grond en krijg je niet de mooie sappige radijsjes die je wilt.

In onze webwinkel vind je ook radijszaad op zaailint. Super handig voor omdat je dan nadien niet meer moet uitdunnen.

Zaadband zaailint Radijs Bel Image
Zaadband zaailint Radijs Bel Image (klik op de foto voor meer info)
Tip 4 : Het tijdstip waarop je zaait

Radijs zaaien doe je best niet op een zonnige dag en liefst ‘s avonds bij valavond.

Tip 5 : De ideale bodem om radijs te zaaien

Zaai je zaadjes in losse, vochtige grond met veel geteerde compost.  Dit houdt goed het vocht vast in de grond en bevat heel voedingsstoffen voor de rode knolletjes.

Tip 6 : Kiemduur van de radijs zaden

De zaadjes kiemen in 4 tot 10 dagen, de ideale kiemtemperatuur is 21°C of hoger, in koude grond duurt het iets langer.

Je eigen pH en vochtigheidsmeter(
Je eigen pH en vochtigheidsmeter(
Tip 7 : pH waarde van je moestuin bodem

Radijzen houden van een vrij zure bodem pH waarde in je grond van 5.5 tot 6.5. Met een pH-meter kun je je zuurtegraad in de grond meten.

Tip 8 : De ideale temperatuur om radijs te kweken

Kortere en koudere dagen, resulteren in mooiere rondere Radijzen.  Voor niet té pikante en sappige, malse Radijzen, kweek je je Radijzen best snel in een vochtige grond met veel geteerde compost.  Kweek je in té droge grond dan krijgt je kleine rode knol te veel warmte en wordt hij taai en zeer pittig pikant.

Tip 9 : Knal in de zon

Voor de beste resultaten staan je Radijzen best in volle zon, gedeeltelijke schaduw lukt ook.

Tip 10 : Wat met arme grond ?

Je kunt armere grond bij bemesten met een universele meststof maar doseer de helft als je zou doen voor andere groenten (half handje per m²)

Tip 11 : Wat als het vriest ?

Bij vorst kun je je jonge plantjes beschermen met vliesdoek

Tip 12 : Welke zijn de vijanden van je radijsjes

Natuurlijke vijanden : bladluizen, uivlieg, koolwitjes en slakken.  Bescherm preventief met slakkenkorrels, pyrethrum of insectengaas.  Onder goede omstandigheden, zijn er normaal geen problemen gezien het korte groeiseizoen, krijgen vliegen en luizen meestal niet de tijd om toe te slaan.

Tip 13 : Welke zijn goed buren van radijsjes

Je kunt radijs zaaien tussen Struikboontjes, Rode bieten, wortelen, komkommers, sla, erwten, pepers en spinazie.

Tip 14 : Probeer ook eens radijsjes in bakken.

Je kunt radijsjes ook in bakken van minimum 10 cm diep kweken.

Quad Grow Root Veg – Slimme kweekbakken voor knolgewassen met watersysteem (klik op de foto voor meer productinfo)

Verschillende soorten radijzen

Verschillende soorten RadijzenVariëteiten : French Breakfast BIO, Raxe BIO, Saxa 2 (ook in BIO), Sparker BIO, Ijskegel, Halflange Rode Groot Witpunt

Tot slot

Vind je de info van Moestuinweetjes waardevol, denk dan eens aan ons en bestel je moestuin spullen in onze webwinkel.  Het geeft ons de kans om te blijven investeren in goede informatie in de moestuin.

 

12 reacties op “Radijs zaaien – 14 onmisbare tips om ze makkelijk in de moestuin makkelijk te kweken

 1. m(i)e zegt:

  Ik heb dat echt al zo vaak geprobeerd, heb geëxperimenteerd met grondsoorten (in bakken), verschillende soorten en licht, maar het lukt me echt niet. Mijn plantjes komen uit maar krijgen geen knollen . Ik heb dat opgegeven. Radijzen en ik, dat gaat blijkbaar echt niet 🙂

  • jamie zegt:

   Hier wat info: radijzen hebben 4-6 weken nodig. Hebben minimum 5 dagen nodig om te kiemen, daarna groeien ze dus nog een goeie 5 weken verder tot er een mooie radijs is. Het punt is wel dat de radijzen een minimum temperatuur moeten hebben van 12-16 °C om te ontkiemen let daar op. Verder kan ik nog zeggen dat het wel een eind kan duren dat er knollen aan je plantje komen. Daarbij mag je radijzen niet in aparte potjes voor zaaien ‘Nee’ je moet ze meteen in de volle grond of in een bak van 15 cm/15 cm diepte min 10 cm. Als je meer vragen hebt over groenten zend even een berichte via mijn E-mail adres.

  • Jane Doe zegt:

   Leuke tip voor degenen die geen mooie knol hebben kunnen vormen:

   Laat de radijsjes staan totdat ze zaad vormen. Ik heb zelf begin dit jaar de fout gemaakt m’n radijsjes voor te zaaien en dan over te planten. Toen er geen knol aan de plant wilde groeien, heb ik ze uit laten bloeien tot ze zaad gingen vormen. Het zaad groeit in kleine peulen (net als sperziebonen, maar kleiner) die eetbaar zijn en licht naar radijs smaken. Erg lekker!

 2. Tom Deseyn zegt:

  Hoi, radijzen zijn eigenlijk vrij gemakkelijk. Ze vragen ook niet veel energie. Gewoon op 3-5 cm uitdunnen en gelijkmatig water geven. Dus elke dag of om de twee dagen een beetje. Ik zie niet meteen een reden waarom radijses niet zouden lukken. Veel succes en de aanhouder wint ! Grts Tom

 3. Fe zegt:

  Het kan zijn dat je een ander soort radijs hebt geplant, er zijn er dat lang worden ipv bolletjes.
  Op 21 dagen heb ik mooie ronde radijzen.
  Ik geef ze wel elke dag water, maar wacht wel tot er wat zon op staat, met een sproeier op druk dus kan het gecontroleerd doen zodat ze niet in een plas komen te staan.

 4. Marron zegt:

  Wellicht worden het geen volle radijzen omdat je ze te dicht op elkaar zaait. Probeer ze eens dunner te zaaien of de kiemplantjes uit te dunnen. As bij de zaadjes in de grond helpt ook, volgens mij tegen de wortelvlieg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.