Zonnebloemen zaaien

Zonnebloemen zijn een populaire aanwinst in veel moestuinen en het kweken ervan geeft je zonder twijfel voldoening. Het zijn één van de gemakkelijkste bloemen die je in je moestuin kunt kweken. Ze toveren een lach op ieders gezicht!

planeZonnebloem Snelle Start Info

Zaaidiepte: 2.5 cm - 5 cm
Kiemtemperatuur: 21°C - 25°C
Kiemtijd: 4 dagen - 11 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 7.0
Groeicyclus
Buitenteelt met voorzaaien: 90 dagen
Periode van: 10 Maart tot 20 April
Zaai -en plantafstandenBuitenteelt met voorzaaien: 60cm (plant) x 60cm( rij)

Meer Info Over Zonnebloem

Latijnse naam: Helianthus annuus
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 140 cm - 300 cm
Diepte wortelgestel: 30 cm - 90 cm
Favoriete bodempH: 6.0-7.0
Zonnebloemen zaaien of planten doe je beter niet naast: Aardappelen
Zonnebloemen ziektes en problemen in je moestuin

Op zich hebben zonnebloemen zeer weinig last van ziektes of insectenplagen. Wanneer je de bladeren van de zonnebloemen ziet afhangen, is dit een teken van dorst. Bij watergift herstelt de plant zich vrij snel.

Bij rechtstreeks zaaien (en jonge plantjes) opletten voor: (naakt)slakken. Plaats er een p9 potje over. Vanaf de uitplant groeit de plant zodanig snel dat het plantje niet meer aantrekkelijk is voor de (naakt)slakken.

cart

Zonnebloem - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer zonnebloemen plukken en hoe zonnebloemen bewaren ?

Je kan de bloemen oogsten om boeketten mee te maken.

Enkele tips: 

- snijd de stengels vroeg in de ochtend. Het oogsten van de bloemen midden op de dag kan leiden tot verwelking.

- kies voor een hoge vaas zodat de zwarte bloemkoppen wat ondersteund worden.

- ververs het water elke dag om ze vers te houden. In water op kamertemperatuur kunnen de bloemen minimaal een week meegaan. 

Je kan ook de bloemkoppen oogsten als vogelvoer voor tijdens de winter.

Controleer in de vroege herfst en de bloemhoofdjes op tekenen van volwassenheid. De achterkant verandert van groen naar geelbruin. Grote hoofden zullen naar beneden knikken. Als je goed kijkt, zie je dat de kleine bloembladen die de zich nu ontwikkelende zaden bedekken, zijn opgedroogd en er nu gemakkelijk uitvallen, waardoor de dicht opeengepakte volwassen zaden zichtbaar worden.

Dan snijd je de bloemkoppen af (op ongeveer 15 cm onder de kop) en hang je ze ondersteboven op op een warme, droge plaatst die goed geventileerd is en beschermd is tegen insecten en knaagdieren (bv de serre).

Zonnebloemen bemesten

Geef aandacht aan je grondvoorbereiding en geniet gans de zomer van prachtige, grote zonnebloemen.

Voor de uitplant - grondvoorbereiding: voeg organische meststof voor bloemen toe tijdens de grondvoorbereiding voor de uitplant van je zonnebloemen. Compost en kokos bodemverbeteraar zorgen voor een goede bodemstructuur. Voeg lavameel toe als voeding. Teel je op zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorgt voor een goede waterhuishouding). 

Tijdens de teelt: geef je planten eventueel wat vloeibare voeding voor vruchtgewassen. Zo verkrijg je grote zonnebloemen, sterkere planten en een verlengde bloeiperiode. Geef vanaf de bloeiperiode om de 2 weken 2 schroefdopjes Sunplant universele mest op 5 liter water.

cart

Zonnebloem - Bemesting gerelateerde producten

zonnebloem zaaien

Zonnebloemen zaaien kweekgids

zonnebloem zaaien in je moestuin of bloementuin Inleiding zonnebloemen zaaien is erg gemakkelijk en ideaal om samen met kinderen te kweken. De wetenschappelijke naam (Helianthus annuus) is afgeleid van de Griekse woorden helios ("zon") en anthos ("bloem"). Ze kunnen tot twee meter hoog worden, dragen indrukwekkende, lang houdbare bloemen en zien er fantastisch uit in tuinen en moestuinen. Hoewel de meeste zonnebloemenrassen gele bloemen hebben, zijn er ook roestrode, groene en bruine bloeivormen. Sommige hebben enkele bloemen en andere zijn dubbelbloemig. Welke kleur of vorm ze ook hebben, wanneer je ze ziet laten ze je sowieso glimlachen. Ze zijn ook een uitstekende snijbloem. Een boeketje met bloemen uit eigen tuin, zalig toch. zonnebloemen in potten zaaien doe je vanaf april...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

camera

Zonnebloem @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow