Koriander ziektes en problemen in je moestuinNematoden kunnen wortel van koriander aantasten. Bestrijd aaltjes door goudsbloemen in de buurt te planten.
Anthracnose of vruchtrot en bladvlekken kunnen koriander aantasten. Zorg er voor dat je planten ruim uit elkaar staan zodat ze goed kunnen drogen. Verwijder de aangetaste bladeren. Heb je last van een grote plaag? Verwijder dan de volledige plant, composteer deze niet! Je kan anthracnose behandelen met Cuprex Garden Anti-Schimmelpap.
Wanneer koriander oogsten en hoe koriander bewaren ?Wanneer kan je koriander oogsten?
De blaadjes van de koriander kunnen op elk moment worden geoogst nadat de plant 6 tot 8 centimeter hoog is. Planten rijpen 60 tot 75 dagen na het zaaien. Om korianderzaad te oogsten, heeft de plant 100 of meer dagen nodig.
Hoe kan je koriander oogsten?
Knip korianderbladeren voor vers gebruik nadat de plant 15cm of meer hoog is. Kleine onrijpe blaadjes hebben de beste smaak. Pluk alleen de bovenste 2 tot 3 centimeter om een continue groei te garanderen. Knip de toppen van de stengels af voordat de plant bloeit voor een voortdurende oogst van bladeren. Blijf bladeren plukken tot de plant bloeit.
Zaden oogsten: Korianderzaden worden geoogst nadat koriander bloeit; de zaden zijn 2 tot 3 weken na de bloei klaar voor de oogst wanneer ze lichtbruin worden. Hang de stengels en zaadhoofden ondersteboven in een papieren zak op een koele, droge plaats. De zaden vallen in de zak als ze rijpen. De zaden zijn klein, slechts ongeveer 30mm in diameter. Het rijpe zaad ruikt kruidig.
Kan je koriander bewaren?
In de koelkast: verse korianderblaadjes kunnen tot een week in de koelkast worden bewaard; leg de steeltjes in water en doe een plastic zak over de blaadjes om het aroma te behouden. Bladeren verliezen hun smaak en aroma wanneer ze gedroogd of ingevroren worden; gebruik ze dus bij voorkeur vers.
Drogen: droog korianderzaden grondig voor gebruik. Het aroma van korianderzaad verandert van onaangenaam naar hartig naarmate het droogt.
Invriezen: De smaak van koriander verdwijnt als ze gedroogd of ingevroren worden. Dit wordt dus niet aangeraden.
Bewaren: Om de korianderblaadjes te kunnen bewaren, maak je korianderboter, olie of azijn (gebruik witte wijnazijn).
Gedroogde zaden kunnen enkele maanden worden bewaard in een luchtdichte verpakking. Vries de zaden een nachtje in en laat ze dan ontdooien. Laat ze goed opdrogen om rotten te voorkomen. Zo doodt je eventuele insecten die in het korianderzaad aanwezig waren.
Koriander bemestenGrondvoorbereiding: Koriander groeit het best op een goed gedraineerde maar vochthoudende bodem. Maak je grond los met een woelvork en breng verteerde compost en kokos bodemverbeteraar aan voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout, organische mestkorrels voor de moestuin en lavameel aan als voeding. Teel je om zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorg voor een goede waterhuishouding).
Geef de planten tijdens het groeiseizoen tweemaal bladvoeding met een spray van bitterzout (of magnesiumsulfaat). Los 5 gram bitterzout op in 1 liter water. Spuit altijd op een droge plant en in een serre of tuinkast 's morgens vroeg of s’avonds als het al afgekoeld is en de zon niet meer op de serre of tuinkast staat. Zo voorkom je zonnebrand.
Indien nodig kan je je koriander een extra boost geven met vloeibare voeding Happy Bio voor kruiden (los 1 zakje op per liter water).