Rucola zaaien

Rucola is een snelgroeiende bladgroente en wordt best geteeld in de koudere maanden. Rucola is 30 tot 40 dagen na het zaaien klaar voor de oogst. De bladeren zijn pittig en peperig met een mosterd-achtige smaak. Jonge bladeren van 5 tot 7 cm lang zijn mild; oudere bladeren kunnen scherp van smaak zijn.

planeRucola Snelle Start Info

Zaaidiepte: 1 cm - 1 cm
Kiemtemperatuur: 10°C - 10°C
Kiemtijd: 10 dagen - 21 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 7.0
Groeicyclus
Normale teelt: 40 dagen
Periode van: 01 Maart tot 30 September
Winterteelt onder glas: 90 dagen
-
Teelt vanuit plantgoed: 28 dagen
-
Zaai -en plantafstandenNormale teelt: 5cm (plant) x 15cm( rij)
Winterteelt onder glas: 5cm (plant) x 15cm( rij)
Teelt vanuit plantgoed: 5cm (plant) x 15cm( rij)

Meer Info Over Rucola

Latijnse naam: Eruca sativa
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 30 cm - 30 cm
Diepte wortelgestel: 15 cm - 17 cm
Favoriete bodempH: 6.0-7.0
Rucola ziektes en problemen in je moestuin

Bladluizen kunnen je rucola aantasten. Vaak zijn bladluizen niet talrijk aanwezig en zullen ze geen probleem vormen. Je kan ze wegspuiten met een sterke waterstraal. Heb je toch last van een bladluizenplaag, lees er alles over in het artikel: "Bladluis bestrijden op je moestuinplanten"

(Naakt)slakken: Eet zelf van je groenten en breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in mijn artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

(Nacht)vorst: Bescherm je rucola tegen koude nachten of vorst met vliesdoek.

Aardrupsen, bladkevers en mineervliegen (zijn de larven van een vlieg); sluit uit dat de vlieg eitjes legt door je slaplantjes te beschermen met insectengaas. Pluk en vernietig bladeren met mineervliegentunnels. Deze kleine wormachtige larven voeden zich in de bladeren van je rucola. Je ziet de larven zelf niet, maar herkent ze aan de kronkelige witte tot bruine sporen die ze nalaten in het blad. Insecticiden kunnen de larven van de mineervlieg niet bereiken, de enige behandeling is dus het afplukken en weggooien van de aangetaste bladeren.  Heb je toch last van de mineervlieg? Zet dan in op natuurlijke vijanden door bv larven van de sluipwesp (Encarsia) uit te zetten in je moestuin.

Help, mijn rucola schiet door! Lange warme dagen en warme nachten veroorzaken het doorschieten. Zaai de rucola zo dat hij groeit en rijpt bij koel weer. Zaai rucola in het voorjaar, 2 weken voor de laatste vorst, of plant het in de nazomer voor een herfstgewas. Zorg er voor dat je je rucola regelmatig water geeft, bijvoorbeeld door een irrigatiesysteem te gebruiken. Oogst regelmatig. Doorschieten betekent vaak het einde van je teelt.

cart

Rucola - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer rucola oogsten en hoe rucola bewaren ?

Wanneer kan je rucola oogsten?

Rucola is 40 dagen na het zaaien klaar voor de oogst. Pluk jonge, malse blaadjes wanneer ze 5-7,5 cm lang zijn. Rucola die je gezaaid hebt net voor of tijdens de winter geeft je een vroege voorjaarsoogst.

Hoe oogst je rucola?

Oogst babyblaadjes of blaadjes tot 20 cm lang.

Snijd rucola met een tuinschaar of een gekarteld broodmes. Oogst telkens van buiten naar binnen. De plant zal nieuwe bladeren blijven produceren zolang de temperaturen koel zijn.

Bladeren van planten die bloemen hebben geproduceerd, zijn bitter en taai, maar nog steeds eetbaar. De bloemen van rucola zijn ook eetbaar, leuk om slaatje mee af te werken.

Kan je rucola bewaren?

Bewaar rucola koud en vochtig, in de koelkast is ideaal.

Wikkel de blaadjes in wat keukenpapier en leg ze in een zakje in de groentelade van de koelkast.

Rucola is in de koelkast ongeveer 10 dagen houdbaar, maar is het smakelijkst als je het na 3 tot 6 dagen gebruikt.

Rucola bladeren die te koud of te lang worden bewaard zullen verwelken, vergelen en bruine vlekken ontwikkelen.

cart

Rucola - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Rucola bemesten

Voor de uitplant - grondvoorbereiding: voeg organische universele mestkorrels toe tijdens de grondvoorbereiding voor de uitplant van je rucolaplantjes. Compost en kokos bodemverbeteraar zorgen voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout (voor een mooi groen blad), organische mestkorrels voor de moestuin, bloedmeel en lavameel toe als voeding. Teel je op zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorgt voor een goede waterhuishouding). 

Tijdens de teelt: Voedt je rucolaplantjes om de 2 weken met vloeibare voeding voor bladgewassen (bv. Sunplant universele mest 2 schroefdopjes aan 5 liter gietwater of Happy bio voor kruiden en bladgewassen, 1 zakje oplossen in 1l water). 

cart

Rucola - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

arrow