Schorseneren zaaien

Hoewel liefhebbers van wortelgroenten nooit genoeg zullen krijgen van wortelen en pastinaken, is het zeker niet verkeerd om het arsenaal uit te breiden. Schorseneren zijn gemakkelijk te kweken en vormen een welkome afwisseling op de gebruikelijke gewassen.

Schorseneren behoren tot de slafamilie, maar daar houdt de gelijkenis dan ook op. Deze zeer aantrekkelijke groenten komen oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied. Ze hebben dan ook veel zon nodig om hun lange, slanke penwortels te produceren. Geef ze dit en ze zullen je rijkelijk belonen.

planeSchorseneren Snelle Start Info

Zaaidiepte: 1.5 cm - 2 cm
Kiemtemperatuur: 4°C - 21°C
Kiemtijd: 7 dagen - 21 dagen
pH waarde bodem: 6 - 6.8
Groeicyclus
Schorseneer rechtsreeks zaaien: 150 dagen
Periode van: 10 April tot 20 Mei
Zaai -en plantafstandenSchorseneer rechtsreeks zaaien: 10cm (plant) x 25cm( rij)

Meer Info Over Schorseneren

Latijnse naam: Scorzonera hispanica
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 25 cm - 40 cm
Diepte wortelgestel: 20 cm - 30 cm
Favoriete bodempH: 6-6.8
Schorseneren zaai je beter niet naast :Pompoen
Schorseneren ziektes en problemen in je moestuin

Schorseneren hebben weinig vijanden en zijn niet ziektegevoelig.

Bescherm je zaailingen tijdens het kiemproces tegen vogels en langdurige droogte door ze te bedekken met vliesdoek. Vergeet niet elke dag onder het vliesdoek te kijken en neem het weg van zodra je zaailingen groot genoeg zijn. Vliesdoek is licht- en waterdoorlatend en kan daardoor langere tijd op je bed blijven. 

De zaailingen komen niet op. Oorzaken: je bodem is verkorst. Houd de plantbedden gelijkmatig vochtig totdat de zaailingen uitkomen; bescherm de plantbedden tegen overvloedige irrigatie of hevige regenval, waardoor de grond verdicht en korstvorming optreedt. Ook hoge temperaturen kunnen de ontkieming van de zaden verhinderen.

Zaden rotten of zaailingen storten in met donkere, met water doordrenkte stengels zodra ze verschijnen. De oorzaak is een schimmel die in de grond leeft, vooral waar de luchtvochtigheid hoog is. Zaai niet in koude, vochtige grond. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is. Zaai dun zodat de zaailingen elkaar niet verstikken. 

Bladeren worden aangevreten. Slakken en naaktslakken voeden zich met loof. Pluk 's avonds laat met de hand weg wanneer de slakken zich voedt, behandel preventief met aaltjes of strooi slakkenkorrels. Eet zelf van je schorseneren en breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in mijn artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

cart

Schorseneren - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer schorseneren oogsten en hoe schorseneren bewaren ?

Wanneer oogsten?

Schorseneren van 30 cm of langer zijn klaar voor de oogst. Trek schorseneren, voorzichtig, in hun geheel uit met de hand door de schorseneren bij hun wortel vast te nemen en niet bij het loof uit te trekken of gebruik een spitvork. Zorg ervoor dat je de wortels niet breekt. De wortels hebben 120 tot 150 dagen nodig vooraleer ze klaar zijn om te oogsten. 

Bewaren

Schorseneren kunnen tegen de vrieskou, laat de wortels dus in de grond zitten tot je ze nodig hebt. Hoe langer schorseneren in de grond zitten, hoe zoeter ze zullen smaken.

Schorseneren zijn in de koelkast 3 tot 4 weken houdbaar. Verwijder het loof als je ze in de koelkast wilt bewaren. 

cart

Schorseneren - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Schorseneren bemesten

Maak je grond goed los met een woelvork en bewerk grof met een cultivator en daarna fijn met een hark. Voeg verteerde compost toe tijdens je grondvoorbereiding voordat je gaat zaaien, dat zorgt voor een goede bodemstructuur . Neem eventueel aanwezige steentjes weg, zo verkrijg je lange smalle schorsneren en voorkom je misvormingen. Bemest je grond met beendermeel. Zo kunnen de wortels van je schorseneren goed groeien. 

Houd schorseneren gelijkmatig vochtig om te voorkomen dat de wortels draderig worden. Geef schorseneren halverwege het seizoen een bemesting met Vinasse kali. Te veel mest of te veel stikstof  kan ertoe leiden dat de wortels splitsen of veel loof in plaats van weinig wortel. 

Zorg er voor dat je moestuinbed onkruidvrij blijft zodat je schorseneren geen competitie hebben voor voeding en water. 

cart

Schorseneren - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

camera

Schorseneren @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow