Moestuin taken in mei

72 Shares

Moestuin taken in mei

De moestuin begint er in mei een beetje op te lijken.  De plant uien hebben al aardig wat loof, de tuinbonen staan fier recht, de vroege aardappelen zijn bij de meeste mensen aangeaard en de kolen krijgen een ferme groei spurt bij het eerste warme weer.  Mijn eerste goudsbloemen zijn er zelfs al.  Ik heb ze niet gezaaid, eens goudsbloemen, altijd goudsbloemen.  Doordat we stilaan geen vorst meer verwachten, kunnen we alle vruchtgewassen de deur uit.  Ik verwacht nog een lading Moestuinweetjes plantjes met de post die ik dit weekend ga uitplanten.  In dit artikel een korte samenvatting van wat er in mei op mijn programma staat in de moestuin.

In een notendop :

 • Blijven successief zaaien
 • Al mijn niet vorst resistente planten uitplanten
 • Water geven, de jonge plantjes hebben nog geen diepe wortels
 • Bepaalde voorzorgen nemen om pest en ziektes uit de tuin te houden

Plant je voorgezaaide of gekochte aubergine, courgette en meloen in een plantgat van 30 op 30 en ook 30 cm diep.  Gooi in elk gat een kleine emmer goed geteerde compost of mest of meng de uitgeschepte aarde met 50 gram Meststof tomaten en serre planten Viano.  Maak het plantgat weer dicht en druk de aarde lichtjes aan.

Aubergine zaaien info Moestuinweetjes.com
Aubergine

Maak je constructie voor je stok- of staakbonen.  Hoe je het doet, lees je in het artikel Hoe kweek ik prinsessenbonen of sperziebonen

prinsessen-bonen-stok
Stok Prinsessenbonen

Als je tomaten nog niet in de grond zitten, dan is het nu het moment, maak gaten van 30 cm op 30 cm en 30 cm diep en voeg een kleine emmer geteerde mest of compost toe of meng de uitgeschepte aarde met 50 gram Meststof tomaten en serre planten Viano.  Maak het plantgat weer dicht en druk de aarde lichtjes aan.

Meststof tomaten en serre planten Viano BIO
Goede vruchtgewassen meststof

Alle vorstbescherming van kolen, sla, wortelen, en tuinbonen kunnen eind mei weg.  Alle plantjes die nog in de serre staan, kun je nu buiten afharden.  Dat wil zeggen, elke dat een paar uur buiten zetten voor de uitplant.

insectengaas wortel voor
Insectengaas wortelen

Rode biet : Rond midden mei kun je je voorgekweekte bietjes uitplanten, maar ook rechtstreeks een successieve teelt ter plekke zaaien.  Raadpleeg de infofiche Rode biet Zaaien of het artikel Hoe kweek ik rode biet voor alle details.

Spruitkool.  Hou je van spruitjes in de zomer tot de herfst, plant dan nu je spruitplantjes uit.  Wil je enkel spruiten in de zomer of winter wacht plant dan nog geen spruitjes maar zaai ze nu wel voor.  Kijk op de infofiche Spruiten zaaien voor alle details

Wortelen Nantes op zaailint

Wortelen.  De vroege worteltjes die je in april voorzaaide mogen nu opgevolgd worden door je latere wortelen die deel zullen uitmaken van je herfstschotels.  Kijk voor alle teelten op de infofiche Wortel zaaien.  Je kunt ook een uitgebreider artikel lezen Wortelen kweken het jaar door in 5 stappen.  Bescherm ook je wortelen met insectengaas, de wortelvlieg gaat binnenkort op pad.

Bloemkool. Bloemkool groeit het best in periodes dat het nog niet té warm is en ook niet meer vries, bloemkolen kunnen wel tegen lichte vorst.  Temperaturen rond de 16 graden zijn optimaal.  Plaats ze onder insectengaas zodat de koolvlieg en het koolwitje die nu actief worden je planten niet verwoesten.

Mais zaaien
Maïs

Maïs.  Plant je maïs plantjes uit of zaai je maïs ter plekke wanneer alle risico op vorst voorbij is.  Alle gegevens voor het zaaien vind je in de infofiche Maïs zaaien.

Komkommer.  De komkommers die je opstartte drie weken voor de laatste vorstdatum (+/- 15 mei voor onze regio) kun je nu ook uitplanten.  Ze laten klimmen op een steun net is een zeer efficiënte manier om je ruimte optimaal te benutten.  Maak plantgaten van 30 cm op 30 cm en 30 cm diep en voeg een kleine emmer geteerde mest of compost toe of meng de uitgeschepte aarde met 50 gram Meststof tomaten en serre planten Viano.  Maak het plantgat weer dicht en druk de aarde lichtjes aan.  Als je de Komkommers laat klimmen, laat 50 cm tussen de planten.  Alle info vind je ook in de infofiche Komkommmer zaaien

Aardappelen aanaarden

Aardappelen.  De aardappelen die je in april uitplantte moeten nog tot 15 mei beschermd worden tegen de vorst.  Een vliesdoek kan hierbij helpen.  Je kunt ook stilaan de vroege aardappelen aanaarden mocht dat nog niet gebeurd zijn.  Lees alles over aardappelen kweken in het artikel Aardappelen kweken : van A tot Z of in de infofiche Aardappelen – patat planten

Sla in de moestiun
Sla in de moestiun

Sla.  Sinds deze maand kun je ook rechtstreeks in de tuin breedwerpig zaaien en de jonge plantjes verplanten op de juiste plantafstand.  Blijf sla zaaien tot half juni.  Vermijd de warmste maanden juli en augustus.  Start in september weer met buiten zaaien tot zes weken voor de eerste verwachtte vorst.  Zaai in oktober weer in de serre of tuinkas.  In de infofiche Sla zaaien, vind je alle details.

Kruiden.  Blijf kervel, dille, venkel en peterselie in rijtjes zaaien en dun uit op 8 cm tussen de plantjes.  Hier de kruiden infofiches

basilicum.  Plant je basilicum eind mei uit wanneer alle risico op vorst verdwenen is. Je kunt basilicum ook rechtstreeks zaaien 2 cm diep.  Alle info in de infofiche Basilicum zaaien

Kruiden stekken
Kruiden stekken

Stekken nemen in mei.  Neem stekken van Marjolein, rozemarijn, salie en tijm van 8 tot 10 cm.  Verwijder de onderste bladeren van de stek en snijd met een scherp mes onder een oog.  Zet ze in lichte grond rechtstreeks in de tuin of in stekgrond in potjes.  Als het weer winderig of koud wordt, bescherm dat je stekken.

Splits Tijm en Munt. Munt en Tijm die bijna uit je pot groeien splits je best weer in potten.  Ze kunnen er goed tegen.

Slakkenkorrels werken
Slakkenkorrels werken

Pest en Ziektes.  Pest (ongewenste dieren) en ziektes steken in mei de kop op.  Zorg dat je je goed voorbereid.  Eens de pest en ziektes baas zijn in de moestuin, geraak je er moeilijk van af.  We hadden het eerder al over insectengaas om vliegen en koolwitjes weg te houden.  Maar ook de bladluizen worden deze maand heel actief.  Inspecteer je planten regelmatig (vooral tuinbonen aubergine, pepers en bessenstruiken) en bij de eerste spuit de luizen meteen weg met een harde straal.  Hou je slakken populatie onder controle met slakkenkorrels, deze werken bij mij het best.  Strooi ze voor je de slakken ziet en baken je moestuin af.  Er zijn nog middeltjes zoals biervallen, eierschalen, koperstrips, natte kranten (waar ze zich in verschuilen).  Maar ik ben heel tevreden over slakkenkorrels.

Water geven in de moestuin
Water geven in de moestuin

Water geven.  Jonge plantjes en zaailingen voldoende water geven is heel belangrijk.  Geef geleidelijk water aan kleine plantjes, liever elke dag een beetje als 1 keer in de week heel veel.  Een tip.  Stop je wijsvinger in de grond.  Wanneer je vochtige aarde vindt 1 vinger diep, hoef je geen water te geven bij zaailingen en planten.  In gezaaide bedden loop je bij droogte best elke dag of om de twee dagen met je gieter langs.

Veel succes in de moestuin in mei !  Tom

72 Shares

4 thoughts on “Moestuin taken in mei

 1. issa zegt:

  Slakkenkorrels??? Fout advies, want gif en de slakken gaan dood. Haal ze gewoon met de hand weg, elke ochtend en avond 5 minuten werk, en zet ze ergens waar ze geen kwaad doen.

  • Tom Deseyn zegt:

   Dag Issa, als wegvangen voor jou werkt, moet je dat zeker doen. Ik kom ’s morgens en ’s avonds niet in de moestuin. In onze doelstelling om zelf eten te maken hebben we allemaal onze mogelijkheden en beperkingen. Ik persoonlijk kies voor alles biologisch, ook de slakkenkorrels. Grts Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Moestuinweetjes webwinkel Sluiten