Tayberry planten

De tayberry is een hybride tussen de framboos en braambes. De struik produceert grote, zoet-zure vruchten. De bessen zijn donkerpaars van kleur als ze volledig rijp zijn, dat is van eind juli tot in augustus. In de herfst verliest het grootste deel van de takken zijn bladeren. Hoewel de tayberry en de loganberry van een soortgelijke hybride afstammen is de tayberry zoeter en veel sappiger dan de loganberry.

planeTayberry - Taybes Snelle Start Info

Zaaidiepte: cm - cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 6 - 8
Groeicyclus
Aanplant (eerste jaar): dagen
Periode van: 01 September tot 30 November
Zaai -en plantafstandenAanplant (eerste jaar): 200cm (plant) x 250cm( rij)

Meer Info Over Tayberry - Taybes

Latijnse naam: Rubus fruticosus x ideaus
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 200 cm - 250 cm
Diepte wortelgestel: cm - cm
Favoriete bodempH: 6-8
Tayberry plant je beter niet naast :Aardbei, Aardappelen
Tayberry ziektes en problemen in je moestuin

Ziektes

Botrytis: wees alert voor grauwe schimmel (of botrytris) wanneer de vruchten zich beginnen te ontwikkelen. Als je grijs-bruine schimmelpluisjes opmerkt heeft je plant last van botrytis. Je kan een breedwerkend fungicide gebruiken om je planten te behandelen.

Echte meeldauw (poederachtig laagje op de bladeren), als je er vorig jaar last van had besproei je je planten dit jaar best preventief. Je doet dit wanneer de knoppen zich beginnen te vormen. Zo voorkom je dat je dit jaar opnieuw last krijgt van echte meeldauw. Gebruik hiervoor Edialux Ecologic Conserve Garden.

Oranje vlekken op de bladeren zijn een teken van roestziekte; behandel je planten met een fungicide.

Insectenplagen

Let op voor vogels, ze eten maar al te graag rijpe bramen. Je kan je bramen beschermen door een vogelnet over je struik te spannen. Zorg er voor dat je vogelnet strak aanspant zodat vogels er niet kunnen in verstrikken.

Bladluis: lees hier alles over bladluis bestrijden op je moestuinplanten. Zet in op natuurlijke insecten of overweeg een behandeling met een insecticide.

Wees alert voor fruitwormen; behandel je planten met een product op basis van pyrethrum of pyrethrine wanneer de knoppen verschijnen zoals Ecostyle Pyrethro-pur of Edialux Bio Pyretrex Garden.

Spint: lees in dit artikel alles over spint of spintmijten bestrijden op je moestuinplanten. Zet in op natuurlijke insecten of overweeg een behandeling met een insecticide.

Kleine gaatjes in de bladeren kunnen een teken zijn van aantasting door wantsen; bespuit de planten met een insectendodende zeep of een insecticide op basis van Spinosad zoals Edialux Ecologic Conserve Garden.

!Opgelet!

Hou rekening met de bijen en hommels en gebruik insectenbestrijdingsmiddelen niet op planten in bloei, zo vermijd je dat bijen en hommels rechtstreeks in contact komen met het product.

Behandel je planten 's avonds, zo is het risico nog kleiner dat bijen en hommels op bezoek komen en er mee in contact komen en heb je minder kans op zonnebrand.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

cart

Tayberry - Taybes - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer tayberries oogsten en hoe tayberries bewaren ?

Vanaf wanneer kan je tayberries oogsten?

Van eind juli tot begin oktober, wanneer de bessen donkerpaars van kleur zijn. Controleer minstens twee maal per week op rijpe vruchten. ze rijpen niet allemaal tegelijk af. Ze laten zich, net zoals de braam, gemakkelijk plukken als ze rijp zijn. Na het oogsten rijpen ze niet meer verder, laat ze dus zo lang mogelijk aan de plant hangen.

Pluk ze 's morgens vroeg of 's avonds laat wanneer het koel is. 

Kan je tayberries bewaren?

Verse tayberries eet je best onmiddelijk op. Langer dan 2 dagen kan je ze niet bewaren, ze bederven snel. Verwerk ze of vries ze in.

Tayberry bemesten

Tijdens de grondvoorbereiding

Zorg er voor dat je grond goed losgemaakt is en zorg voor een goede bodemstructuur door compost, lavagruis, basaltmeelt (en bij een teelt op zandgrond) bentoniet toe te voegen. Zorg voor voldoende voeding met meststofkorrels voor kleinfruit.

Tijdens het groeiseizoen

Geef je tayberrystruik om de 3 maanden mestkorrels voor kleinfruit. Strooi de korrels rond de plant en bevochtig ze als er geen regenperiode aankomt.

cart

Tayberry - Taybes - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

arrow