Augurken zaaien

planeAugurk Snelle Start Info

Zaaidiepte: 1 cm - 1.25 cm
Kiemtemperatuur: 21°C - 25°C
Kiemtijd: 7 dagen - 10 dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 6.5
Groeicyclus
Teelt onder glas - voorzaaien binnen: 90 dagen
Periode van: 20 Maart tot 10 Mei
Teelt voorzaaien onder glas: 70 dagen
-
Zomerteelt zaai buiten: 90 dagen
-
Zaai -en plantafstandenTeelt onder glas - voorzaaien binnen: 40cm (plant) x 150cm( rij)
Teelt voorzaaien onder glas: 25cm (plant) x 150cm( rij)
Zomerteelt zaai buiten: 25cm (plant) x 150cm( rij)

Meer Info Over Augurk

Latijnse naam: Cucumis anguria
Vorstbestendig: nee
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 30 cm - 60 cm
Diepte wortelgestel: 45 cm - 60 cm
Favoriete bodempH: 6.0-6.5
Augurken zaaien doe je beter niet naast : Meloen, Aardappelen, Salie, Munt
Augurken ziektes en problemen in je moestuin :

Augurken kunnen worden aangevallen door bladluizen, komkommerkevers, pompoenkevers en naaktslakken.

Bestrijd bladluizen door ze af te spuiten met een straal water of door aangetaste bladeren weg te nemen. Lees in dit artikel alles over bladluizen bestrijden en overweeg om de larven van lieveheersbeestjes uit te zetten in je moestuin of serre. Zij gaan actief op zoek naar bladluizen en eten ze op.

Komkommerkevers bijten gaten in de bladeren en kunnen komkommerziekte verspreiden als ze zich voeden met plantweefsel. Pluk ze met de hand van de ranken en vernietig ze.

Pompoenkevers zuigen plantensap op waardoor bladeren verwelken. Pluk de kevers en vernietig ze. 

Slakken kunnen rafelige gaten in bladeren schrapen. Strooi slakkenkorrels rond de basis van planten of breng preventief aaltjes aan in je moestuingrond. 

Augurkplanten zijn gevoelig voor schurft, mozaïek en meeldauw.

Bacteriële verwelkingsziekte wordt verspreid door komkommerkevers; planten verwelken en sterven plotseling net als ze beginnen te produceren. Bestrijd de kevers zodra ze verschijnen.

Schimmelziekten als echte meeldauw en valse meeldauw zorgen ervoor dat de bladeren van komkommers laat in het seizoen grijs-wit verkleuren. Vertraag de verspreiding van schimmelziekten door planten te bestuiven met lavameel.

Om schimmelziekten te voorkomen, kan je resistente variëteiten planten en de planten verder uit elkaar plaatsen om de luchtcirculatie te bevorderen.

Houd de tuin schoon van afval en onkruid dat een haven kan zijn voor ongedierte en ziekten.

Verwijder zieke planten onmiddellijk; doe ze in een zak en gooi ze in de vuilnisbak om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Composteer zieke planten nooit.

cart

Augurk - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer kan je augurken oogsten en hoe kan je augurken bewaren ?

Wanneer augurken oogsten?

Zodra de planten beginnen te produceren, dat is meestal na 12-14 weken, controleer je je planten elke dag om continue te plukken. Hoe kleiner ze zijn, hoe lekkerder en knapperiger de augurk. Het Franse woord cornichons wordt gebruikt om hun voorkeursgrootte aan te duiden, namelijk de grootte van uw pink.

Als er niet genoeg zijn om in te leggen, was ze dan niet en bewaar ze een dag of twee in een open bakje in de koelkast tot je er genoeg hebt. Grote exemplaren kunnen worden geraspt en in de vriezer bewaard om er later relish, chutney of piccalilly van te maken.

Overschotten kan je in salades snijden als komkommer, of oppeuzelen voordat u naar bed gaat om (naar het schijnt) een kater te voorkomen. 

Een vrucht die geel wordt aan het bloesemuiteinde tegenover de stengel is overrijp, zal bitter zijn en vol grote zaden zitten. 

Hoe augurken oogsten?

Knip augurken van de planten met een snoeischaar, een schaar of een mes. Komkommers van planten trekken kan planten beschadigen.

Augurken bewaren: inmaaktips

Augurken worden vaak ingemaakt met zout en azijn om ze in de winter te bewaren, maar ze kunnen ook rauw in een salade worden gegeten.

Omdat ze een taaie, wrattige schil hebben, moeten ze bij verse consumptie eerst worden geschild. Om augurken in te maken, neem je een grote, stevige glazen pot en steriliseer die door hem schoon te maken en 20 minuten te koken. Doe er een handvol bloeiende dille in met veel blaadjes en een beetje vers geschraapte mierikswortel. Voeg de gewassen augurken toe en bestrooi ze rijkelijk met zout, minstens twee eetlepels voor 10 vruchten. Vul de pot met kokend water. 

De augurken moeten onder water staan. Het is handig om een kleine pot te nemen en die flink te vullen. Dek de pot af met een doek en zet hem op een donkere en koele plaats om te fermenteren. 

Dit duurt tussen de 7-20 dagen.

Proef ze af en toe, als ze naar wens zijn bewaar ze dan in de koelkast. Eet binnen 3 maanden als je wilt dat de augurken knapperig blijven, of langer als je ze zacht wilt.

Augurken bemesten :

Voeg tijdens je grondvoorbereiding kokos bodemverbeteraar, lavameel, basaltmeel en veel compost toe voor een goede bodemstructuur. Voeg ook biologische mestkorrels voor vruchtgewassen als voeding toe en eventueel bentoniet voor een goede waterhuishouding als je op zandgrond teelt. Gebruik magnesiumsulfaat voor een mooi groen blad. 

Augurken hebben regelmatig en gelijkmatig water nodig om de vruchtvorming ononderbroken te laten groeien. 

Laat de grond niet uitdrogen. Langzaam en veel water geven is het beste, zo kan het water diep tot bij het wortelgestel sijpelen.

Geef water aan de voet van de planten met druppelbevloeiing of een tuinslang. Voorkom dat de bladeren nat worden; natte bladeren zijn gevoelig voor schimmelziekten.

Geef augurken tijdens het groeiseizoen vloeibare voeding voor vruchtgewassen.

Geef wekelijks een half schroefdopje Naturen vloeibare tomatenmest per liter water
OF 
Geef wekelijks 2 schroefdopjes Sunplant voor vruchtgroenten per 5 liter water.

cart

Augurk - Bemesting gerelateerde producten

cart

Aanbevolen producten

camera

Augurk @moestuinweetjes Youtube kanaal

arrow