Perzikboom planten

De perzik is een zelfbestuivende boomsoort die heerlijke steenvruchten draagt. Het vruchtvlees van perziken is zoet, sappig en lichtjes wrang en de vrucht heeft een dunne, donzige schil. Kleine bloemen verschijnen eind maart. De oogst vindt plaats van augustus tot september. De vruchten rijpen half september. Een perzik geeft gedurende 10 tot 15 jaar vruchten.

De perzik is best kieskeurig als het gaat om zijn plantplaats. De boom verdraagt geen natte voeten en kan niet zo goed tegen de koude (dus beter niet in een open gebied planten waar waar hij veel wind vangt. Hij verkiest een warme zonnige plek en doet het goed als leifruit, bv naast een schutting een muur. 

planePerzik Snelle Start Info

Zaaidiepte: cm - cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 6.0 - 7.0
Groeicyclus
Aanplant (eerste jaar): dagen
Periode van: 01 September tot 30 November
Zaai -en plantafstandenAanplant (eerste jaar): 250cm (plant) x 400cm( rij)

Meer Info Over Perzik

Latijnse naam: Prunus persica
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 200 cm - 400 cm
Diepte wortelgestel: cm - cm
Favoriete bodempH: 6.0-7.0
Perzikboom planten doe je naast :Bieslook, Dragon, Koriander, Dille, Knoflook, Basilicum, Afrikaantje
Perzikboom plant je beter niet naast :Tomaat, Aardappelen, Framboos
Perzikboom ziektes en problemen in je moestuin

Ziektes

Krulziekte: een schimmelziekte die de knoppen van perziken (en nectarines) aantast. Het is een van de meest voorkomende ziekteproblemen in fruitboomgaarden. De symptomen verschijnen in het voorjaar als roodachtige plekken op zich ontwikkelende bladeren. De schimmel legt een laagje over de knop, wanneer de knoppen openbarsten en de blaadjes zich ontvouwen zal je zien dat de randen aangetast zijn. Deze plekken worden dik en gebobbeld, waardoor de bladeren gaan krullen en vervormen. In ernstige gevallen kan bladkrul de vruchtproductie aanzienlijk verminderen. Krulziekte kan je behandelen met Cuprex Garden Anti Schimmelpap. Wanneer je ooit last hebt gehad van krulziekte kan je het jaar er op beter preventief behandelen.

Gomziekte: verwijst naar het 'bloeden' van sap of gom uit een boom. Dit gedrag komt vaak voor bij steenvruchten, waaronder abrikozen, perziken en pruimen. De gomziekte komt vooral voor op plaatsen waar wondes zijn (bv na het snoeien of na hevig onweer). Gomziekte is een secundaire ziekte, dat betekent dat een andere ziekte aan de basis ligt van de verzwakking. Bijvoorbeeld tegen gevolge van de krulziekte.

Insectenplagen

Spintmijt: lees in dit artikel alles over spintmijten bestrijden op je moestuinplanten. Controleer fruitbomen regelmatig op de aanwezigheid van gestippelde of vergeelde bladeren, want aantasting door mijten is soms gemakkelijker op te sporen dan de mijten zelf. Observeer de onderkant van de bladeren, vooral langs de bladnerf, op mijten, mijteneieren en webben.

Bladluis: lees in dit artikel alles over bladluis bestrijden op je moestuinplanten.

cart

Perzik - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer perziken oogsten en hoe perziken bewaren ?

Vanaf wanneer kan je perziken oogsten?

Perzikbomen worden 2 tot 4 jaar na het planten groot genoeg om oogstbare vruchten te dragen; de bomen beginnen volop te produceren tegen het vijfde jaar.

Perzikvruchten hebben 3 tot 5 maanden nodig om oogstrijp te worden vanaf het moment dat de bloemen worden bestoven. Perziken worden meestal midden tot laat in de zomer geoogst. 

Perziken zijn het smakelijkst en hebben het hoogste suikergehalte wanneer ze aan de boom kunnen rijpen. Een perzik kan 50 procent in omvang toenemen in de laatste drie weken van rijping.

Hoe weet je wanneer perziken rijp zijn?

Een perzik is rijp om te worden geplukt wanneer de vrucht goed gekleurd is - de schil verandert van groen in geel - en het vruchtvlees lichtjes meegeeft als je er op duwt. Rijp fruit is volledig verkleurd; het is lichtjes zacht en trekt los van het steeltje wanneer je het met een licht draaiende beweging opheft.

Het vruchtvlees aan het uiteinde van de vrucht, weg van het steeltje, geeft licht mee als je er met je duim op drukt. Dit wordt halfrijp genoemd. Halfrijpe perziken zijn twee weken houdbaar in de koelkast; ze rijpen op kamertemperatuur verder als ze uit de koelkast worden gehaald.

Een perzik  zal blijven groeien en zoeter worden zolang hij aan de boom blijft hangen. Wanneer het vruchtvlees onder het uiteinde van de steel meegeeft wanneer je er met je duim op drukt, is de vrucht volledig afgerijpt. Volledig gerijpt fruit is slechts een paar dagen houdbaar in de koelkast. Het suikergehalte en de smaak zijn het best wanneer de vruchten aan de boom tot rijpheid kunnen komen.

Kan je perziken bewaren?

Rijpe perziken kunnen het best worden gegeten net na de oogst. In de koelkast zijn ze tot een week houdbaar. Perziken kunnen worden ingemaakt, ingevroren of gedroogd. 

cart

Perzik - Oogsten en bewaren gerelateerde producten

Perzikboom bemesten

Tijdens de grondvoorbereiding

Zorg er voor dat je grond goed losgemaakt is en zorg voor een goede bodemstructuur door compost, lavagruis, basaltmeelt (en bij een teelt op zandgrond) bentoniet toe te voegen. Zorg voor voldoende voeding met meststofkorrels voor kleinfruit.

Tijdens het groeiseizoen

Geef je boompje om de 3 maanden mestkorrels voor kleinfruit. Strooi de korrels rond de plant en bevochtig ze als er geen regenperiode aankomt.

cart

Perzik - Bemesting gerelateerde producten

perzikboom planten

Perzikboom planten kweekgids

Een fruitboom planten - laagstam, een zuilboom of patioboom - 10 tips 'an apple a day keeps the doctor away' en al helemaal als je die zelf gekweekt hebt Afgelopen tijd aten we erg veel aardbeien en aalbessen uit de moestuin, binnenkort volgen de appels en peren. In onze kippenren staan er 2 Laagstam fruitbomen, een appelboom en perenboom. Ideaal want mijn moestuin is niet heel erg groot. Fruit kweken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk dan je misschien wel denkt. Hoe doe je dat dan precies?  In dit artikel leg ik je alles uit. Zo wordt een fruitboom planten kinderspel. Fruit kweken zorgt niet enkel voor een leuke oogst. In de lente kan je genieten van de mooi bloeiperiode...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow