Veldsla zaaien

Veldsla groeit in rozetten van lepelgrote ronde of ovale, grijsgroene bladeren die 10-30 cm lang zijn, afhankelijk van de variëteit. De bladeren kunnen een beetje fluweelachtig aanvoelen. Veldsla is een echte wintergroente die goed bestand is tegen de vorst. Vorst kan de smaak van veldsla zelf verbeteren.

 Je kan veldsla zowel rauw als warm eten. Veldsla heeft een zoete, licht nootachtige smaak. De smaak is zo subtiel dat hij gemakkelijk kan worden overheerst door andere bladgroenten of dressings. Het wordt vaak alleen geserveerd of als tegenhanger van rucola of andijvie. Het hoogseizoen om veldsla te telen is de winter en lente, maar in een kas kan hij het hele jaar door geteeld worden.

planeVeldsla Snelle Start Info

Zaaidiepte: 1 cm - 1 cm
Kiemtemperatuur: 10°C - 10°C
Kiemtijd: 6 dagen - 10 dagen
pH waarde bodem: 5.6 - 7.5
Groeicyclus
Volle grond: 40 dagen
Periode van: 01 Augustus tot 30 September
Onder glas vroeg: 70 dagen
-
Onder glas laat: 80 dagen
-
Zaai -en plantafstandenVolle grond: 4cm (plant) x 15cm( rij)
Onder glas vroeg: 4cm (plant) x 15cm( rij)
Onder glas laat: 4cm (plant) x 15cm( rij)

Meer Info Over Veldsla

Latijnse naam: Valerianella locusta
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 10 cm - 15 cm
Diepte wortelgestel: 7.5 cm - 15 cm
Favoriete bodempH: 5.6-7.5
Veldsla zaaien doe je beter niet naast :Rode kool, Witte kool, Bloemkool, Broccoli, Spruiten, Boerenkool, Koolrabi, Koolraap
Veldsla ziektes en problemen in je moestuin

Bladluizen kunnen je veldsla aantasten. Vaak zijn bladluizen niet talrijk aanwezig en zullen ze geen probleem vormen. Je kan ze wegspuiten met een sterke waterstraal. Heb je toch last van een bladluizenplaag, lees er alles over in het artikel: "Bladluis bestrijden op je moestuinplanten"

(Naakt)slakken: Eet zelf van je groenten en breng ecologische slakkenkorrels aan tussen je planten.  Slakken zijn heel vraatzuchtig.  Lees meer in mijn artikel "Slakken bestrijden – 4 cruciale tips om zelf te eten van je groenten".

Strenge (Nacht)vorst: Bescherm je veldsla tegen koude nachten of vorst met vliesdoek.

Aardrupsen en mineervliegen (zijn de larven van een vlieg); sluit uit dat de vlieg eitjes legt door je slaplantjes te beschermen met insectengaas. Pluk en vernietig bladeren met mineervliegentunnels. Deze kleine wormachtige larven voeden zich in de bladeren van je sla. Je ziet de larven zelf niet, maar herkent ze aan de kronkelige witte tot bruine sporen die ze nalaten in het blad. Insecticiden kunnen de larven van de mineervlieg niet bereiken, de enige behandeling is dus het afplukken en weggooien van de aangetaste bladeren.  Heb je toch last van de mineervlieg? Zet dan in op natuurlijke vijanden door bv larven van de sluipwesp (Encarsia) uit te zetten in je moestuin.

Help, mijn veldsla schiet door! Lange warme dagen en warme nachten veroorzaken het doorschieten. Zaai de rucola zo dat hij groeit en rijpt bij koel weer. Zaai rucola in het voorjaar, 2 weken voor de laatste vorst, of plant het in de nazomer voor een herfstgewas. Zorg er voor dat je je rucola regelmatig water geeft, bijvoorbeeld door een irrigatiesysteem te gebruiken. Oogst regelmatig.

cart

Veldsla - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer veldsla oogsten en hoe veldsla bewaren ?

Wanneer kan je veldsla oogsten?

Oogst de blaadjes van zodra ze groot genoeg zijn. Oogst regelmatig om te voorkomen dat je plantjes doorschieten. 

Kan je veldsla bewaren?

Veldsla is maar 2 dagen houdbaar in de koelkast, gewikkeld in wat keukenpapier en in een plastic zak in de groentelade van je koelkast.

Veldsla bemesten

Voor de uitplant - grondvoorbereiding: voeg organische universele mestkorrels toe tijdens de grondvoorbereiding voor de uitplant van je slaplantjes. Compost en kokos bodemverbeteraar zorgen voor een goede bodemstructuur. Voeg bitterzout (voor een mooi groen blad), organische mestkorrels voor de moestuin, bloedmeel en lavameel toe als voeding. Teel je op zandgrond? Breng dan ook wat bentoniet aan (dat zorgt voor een goede waterhuishouding). 

Tijdens de teelt: Voedt je slaplantjes om de 2 weken met vloeibare voeding voor bladgewassen (bv. Sunplant universele mest 2 schroefdopjes aan 5 liter gietwater of Happy bio voor kruiden en bladgewassen, 1 zakje oplossen in 1l water). 

cart

Veldsla - Bemesting gerelateerde producten

Veldsla zaaien

Veldsla zaaien kweekgids

veldsla zaaien in 4 stappen voor winters fris, knapperig en gezond Inleiding over veldsla zaaien Via chat of mail krijg ik vaak de vraag : "Tom, heb jij succes met veldsla zaaien en kun je er eens een artikel of video over maken ?". Ik moet eerlijk toegeven dat mijn prijzenkast met betrekking tot veldsla vrij arm is. Ik heb al veldsla gezaaid maar met matig succes. Er is nog niet veel oogst van dit gewas op mijn bord gekomen, zeker niet als ik vergelijk met de mosterdsla, rucola, pluksla, winterpostelein, spinazie, ... allemaal gewassen die ik wél al in overvloed de keuken binnengebracht heb. Omdat ik de specifieke nootachtige smaak van veldsla heel erg lekker vind, ben ik me...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow