Pruimenboom planten

Pruimen zijn een diverse groep vruchtbomen. Er is een breed scala aan boomgroottes, vormen, kleuren en smaken. In de webshop bieden we vier soorten planten aan.

De kleur van pruimen variëren van geel tot rood tot diepblauw. 

De bloeitijd van pruimen varieert: van het vroege voorjaar tot het late voorjaar. Sommige zijn zelfvruchtbaar, andere hebben een bestuiver nodig.

planePruim Snelle Start Info

Zaaidiepte: cm - cm
Kiemtemperatuur: °C - °C
Kiemtijd: dagen - dagen
pH waarde bodem: 7.0 - 9.0
Groeicyclus
Aanplant (eerste jaar): dagen
Periode van: 01 September tot 30 November
Zaai -en plantafstandenAanplant (eerste jaar): 250cm (plant) x 400cm( rij)

Meer Info Over Pruim

Latijnse naam: Prunus domestica
Vorstbestendig: ja
Gewasgroep:
Gewasfamilie:
Standplaats:
Water geven:
Hoogte: 200 cm - 400 cm
Diepte wortelgestel: cm - cm
Favoriete bodempH: 7.0-9.0
Pruimenboom planten doe je beter niet naast :Aardappelen, Tomaat, Framboos
Pruimenboom ziektes en problemen in je moestuin

Ziektes

Krulziekte: een schimmelziekte die de knoppen van pruimen aantast. Het is een van de meest voorkomende ziekteproblemen in fruitboomgaarden. De symptomen verschijnen in het voorjaar als roodachtige plekken op zich ontwikkelende bladeren. De schimmel legt een laagje over de knop, wanneer de knoppen openbarsten en de blaadjes zich ontvouwen zal je zien dat de randen aangetast zijn. Deze plekken worden dik en gebobbeld, waardoor de bladeren gaan krullen en vervormen. In ernstige gevallen kan bladkrul de vruchtproductie aanzienlijk verminderen. Krulziekte kan je behandelen met Cuprex Garden Anti Schimmelpap. Wanneer je ooit last hebt gehad van krulziekte kan je het jaar er op beter preventief behandelen.

Gomziekte: verwijst naar het 'bloeden' van sap of gom uit een boom. Dit gedrag komt vaak voor bij steenvruchten, waaronder abrikozen, perziken en pruimen. De gomziekte komt vooral voor op plaatsen waar wondes zijn (bv na het snoeien of na hevig onweer). Gomziekte is een secundaire ziekte, dat betekent dat een andere ziekte aan de basis ligt van de verzwakking. Bijvoorbeeld tegen gevolge van de krulziekte.

Insectenplagen

Spintmijt: lees in dit artikel alles over spintmijten bestrijden op je moestuinplanten. Controleer fruitbomen regelmatig op de aanwezigheid van gestippelde of vergeelde bladeren, want aantasting door mijten is soms gemakkelijker op te sporen dan de mijten zelf. Observeer de onderkant van de bladeren, vooral langs de bladnerf, op mijten, mijteneieren en webben.

Bladluis: lees in dit artikel alles over bladluis bestrijden op je moestuinplanten.

cart

Pruim - Ziektes en plagen gerelateerde producten

Wanneer pruimen oogsten en hoe pruimen bewaren ?

Vanaf wanneer kan je pruimen oogsten?

Vanaf het tweede jaar na de aanplant begint je boom goed te produceren. Pruimen hebben de beste smaak als ze aan de boom rijpen. Pruimen rijpen niet allemaal op hetzelfde moment; proef de vruchten om te beslissen of je moet oogsten.

Hoe oogst je pruimen?

Laat een kort steeltje aan de vrucht zitten om te voorkomen dat de schil scheurt en om de vruchtknoppen van volgend jaar niet te beschadigen.

Kan je pruimen bewaren?

Iets zachte pruimen zijn het best om vers te eten; stevige pruimen zijn het best om te koken, in te bewaren en in te vriezen. Eet rijpe pruimen meteen op; iets onrijpe pruimen zijn ongeveer twee weken houdbaar.

Bewaar pruimen een paar dagen in de koelkast. Pruimen die je niet onmiddellijk kan opeten of weggeven kan je invriezen of drogen.

Pruimenboom bemesten

Tijdens de grondvoorbereiding

Zorg er voor dat je grond goed losgemaakt is en zorg voor een goede bodemstructuur door compost, lavagruis, basaltmeelt (en bij een teelt op zandgrond) bentoniet toe te voegen. Zorg voor voldoende voeding met meststofkorrels voor kleinfruit.

Tijdens het groeiseizoen

Geef je boompje om de 3 maanden mestkorrels voor kleinfruit. Strooi de korrels rond de plant en bevochtig ze als er geen regenperiode aankomt.

cart

Pruim - Bemesting gerelateerde producten

pruimenboom planten

Pruimenboom planten kweekgids

Een fruitboom planten - laagstam, een zuilboom of patioboom - 10 tips 'an apple a day keeps the doctor away' en al helemaal als je die zelf gekweekt hebt Afgelopen tijd aten we erg veel aardbeien en aalbessen uit de moestuin, binnenkort volgen de appels en peren. In onze kippenren staan er 2 Laagstam fruitbomen, een appelboom en perenboom. Ideaal want mijn moestuin is niet heel erg groot. Fruit kweken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk dan je misschien wel denkt. Hoe doe je dat dan precies?  In dit artikel leg ik je alles uit. Zo wordt een fruitboom planten kinderspel. Fruit kweken zorgt niet enkel voor een leuke oogst. In de lente kan je genieten van de mooi bloeiperiode...

Lees de volledige kweekgids
cart

Aanbevolen producten

arrow